Hösten är en perfekt årstid för en minisemester i Sverige. Tack vare att turismen ökat under senare år har utbudet blivit större och jämnare. Destinationer runt om i landet har möjlighet att hålla öppet en större del av året och erbjuda upplevelser fyllda av kultur, natur och mathantverk.
TEXT: INGELA ENGBLOM
VÅRT SÄTT ATT SEMESTRA håller på att förändras. Tidigare var industrisemestern helig. Alla ville ha fyra veckor ledigt i ett streck under sommaren. I andra europeiska länder har befolkningen sedan lång tid tillbaka varit lediga även under andra tider på året. Susanne Andersson är vd för Visit Sweden och hon menar att vi allt mer börjar likna Europa i det avseendet. – Det började redan före Covid men pandemin snabbade på förändringen. Nu skjuter vi ut ledigheten över året. Allt fler upptäcker att prisbilden är bättre och att vädret ofta är behagligt både på vår och höst. Det är perfekta årstider för minisemestrar och weekendresor, säger hon.
VISIT SWEDEN ÄR SVENSKA STATENS marknadsföringsbolag och har som uppdrag att marknadsföra Sverige som turistland. Att locka hit utländska turister är något som svenska weekendresenärer har glädje av. För att landets mindre destinationer ska kunna ha öppet när det inte är högsäsong räcker det inte med att vi svenskar väljer att stanna i kommunen för en ”hemester” eller i Sverige för en ”svemester”. Det finns plats för betydligt fler turister. – Det är efterfrågan som styr vad som är öppet. Därför är det positivt att allt fler utländska turister reser till Sverige och stannar under andra perioder än sommarmånaderna. Utbudet blir större och nivån jämnare, säger Susanne Andersson.
ETT EXEMPEL ÄR ÅRE som för tio år sedan var en utpräglad vinterdestination. Nu är nästan allt öppet på sommaren och för att kunna behålla personalen året runt försöker de förlänga säsong och vårmarknader. – I samtliga regioner finns det några destinationer som utvecklat sina produkter. Förr, när vi ville åka på en weekendresa, var det storstäder som gällde. Idag är utbudet bredare och vi kan välja mellan många platser runt om i landet, berättar hon. I hela Sverige finns spännande destinationer för minisemestrar under höst och vår. Kirunas förflyttning har blivit en anledning att resa norröver. Men Lappland lockar självklart med mycket mer – året runt. Längst i söder har vi Ystad som med Kurt Wallanders internationella genombrott blivit en intressant destination även när havet blivit kallt.
EN PRODUKT SOM VUXIT SIG stark de senaste åren är mathantverket. Lokala grönsaker, örter och frukter serveras där de odlats. Köttet och osten kommer från djur som betat i omgivningarna. Idag åker vi till sommarparadiset Österlen och till vinterdestinationen Klövsjö i Jämtland även på hösten. Deras mathantverk har en stark dragningskraft. Susanne Andersson menar att Sverige har en stor utvecklingspotential vad gäller måltidsturismen. Öl-, vin-, och sprittillverkningen är också en del av det svenska mathantverket. – I måltidsupplevelsen ingår naturligtvis mat och dryck men också boende och möjlighet att köpa med sig smakprov på de lokala delikatesserna. På Visit Sweden har vi märkt att internationella gäster inte förstår varför de inte får handla med sig en flaska vin från vingården eller en några öl från mikrobryggeriet, säger hon.
CYKELTURISMEN ÄR OCKSÅ ETT växande segment som spås ge tusentals nya arbetstillfällen framöver. Det är en spännande framtidsbild men som enligt Susanne Andersson inte saknar utmaningar. – Turismen måste samsas med naturen och visa respekt för den. Ska vi kunna göra weekendresor till landets alla smultronställen måste vi värna om dess miljö. Nu har vi en lång och härlig höst framför oss. I vårt avlånga land går det att välja mellan sensommarvärme i söder, färgsprakande höstskrud i norr och till och med snö för de som så önskar. – Hösten är en fantastisk tid för weekendresor. Luften är klar och frisk. Solnedgångarna är tidiga utan att det är kolsvart.
SVERIGES RESMÅL BJUDER PÅ EN otrolig variationsrikedom. Även om vi idag har alternativ i hela landet är storstäderna självklart fortsatt populära. Det stora kultur och evenemangsutbudet gör att hotellen blir fullbokade under helgerna. Muséerna och konsthallarna hjälper till. – Fortfarande ligger de största i storstäderna men runt om i landet finns mängder av spännande muséer. Alla bidrar till vår kulturella mångfald, säger Susanne Andersson. Utmaningen för regionerna är att sy ihop sina produkter på ett bra sätt. Höga Kusten har till exempel en bred mix i sitt erbjudande. Under en helg kan en besökare uppleva både naturäventyr på Skuleberget och mathantverk på High Coast Distillery. Det är bredden som gör att Sverige sticker ut som turistland.
– I Sverige har varje stad naturen utanför knuten – det är unikt. Besökare i Stockholm behöver inte välja mellan storstad och skärgård, de hinner med både ock. Samma sak gäller Malmö och Göteborg – naturen ligger granne med citylivet. Det är inte så många städer i världen som skryta med det. Norröver går det ofta att åka längdskidor och slalom i, eller precis utanför, stadskärnan. Den optimala weekendupplevelsen är en kombination av stad och natur, säger hon.
NÄR JAG INTERVJUAR Susanne Andersson är det i slutet av juli. Kronan är svag och hettan har slagit till mot södra Europa. Visit Swedens statistik är inte färdigställd men allt pekar på att vi går mot en rekordsommar. – Våra marknadsstrategier är långsiktiga och därför tar vi egentligen inte hänsyn till väder och valuta i våra framtidsprognoser. Men även kortsiktiga parametrar kan leda till något positivt på lång sikt. De turister som valde att komma till Sverige i somras för att kronan var svag och temperaturen låg upptäckte förhoppningsvis att Sverige är fantastiskt. När de återvänder under andra årstider och till nya platser blir det en positiv effekt på utbudet runt om landet. Det i sin tur blir till glädje för alla svenskar som vill åka bort under en weekend på hösten, avslutar Susanne Andersson.