EUROPA i blickfånget

TURIN, PIEMONTE & AOSTADALEN

KOMBINERA EN AV ITALIENS häftigaste städer med böljande vindistrikt och skidåkning. Utgå från Turin och upptäckt en minst sagt varierad del av Italien. Turin var en gång huvudstad och är fylld av ståtliga palats och vackra piazzor. Det gör inget om det snöar eller regnar, butiker och caféer ligger i vackra arkader utmed boulevarderna. Turin är huvudort i regionen Piemonte och granne med dess vindistrikt. Besök Alba, Asti eller Montferrato. Smaka traktens berömda viner, kanske tillsammans med en tryffelpasta. Mindre än två timmar från Turin ligger Alperna och flera fantastiska skidorter. Cervinia, Champoluc och La Thuile är bara några av dem. Historia, gastronomi och puder på en och samma resa – kan det bli bättre?


VANDRA PÅ KANARIEÖARNA

MED SITT BEHAGLIGA KLIMAT passar Kanarieöarna för vandring året runt. Öarna bjuder på så mycket mer än sol och bad på finkorniga sandstränder. Höga berg, raviner, pinjeskogar, vulkaniska slättland och palmer. Landskapen är fyllda av kontraster vilket gör vandringen varierad, spännande och bitvis utmanande. Naturen byter snabbt skepnad och höjdskillnaderna ofta stora. När du når toppen öppnar sig milsvida vyer. I bergsbyarna finns ofta små tapasbarer där det går att tanka energi och njuta av lokala delikatesser. Eftersom vandringarna ofta går genom olika klimatzoner är det klokt att klä sig efter ”lager-på-lager-principen”.

4 populära vandringsöar i Atlanten:
Gran Canaria – 800 kilometer vandringsled
Teneriffa – vandra i nationalparken runt vulkanen Teide och Spaniens högsta topp 3718 m ö.h.
La Palma – skogsklädda höga berg, djupa raviner och nätverk av vandringsleder
La Gomera – vandra i den dimhöjda nationalparken på toppen av den lilla vulkanön. Missa inte den subtropiska regnskogen.

PARIS ÄR ALLTID RÄTT

HAR DU BESÖKT PARIS ETT OTAL GÅNGER och är sugen på att upptäcka ett nytt arrondissement? Då kanske 17:e är något för dig. Batignolles är ett område väster om Sacre Coeur dit massturismen inte hittat än. Det består av charmiga bostadskvarter, udda butiker, hemtrevliga krogar och mysiga caféer. Ett franskt Södermalm. Gör fynd i vintagebutikerna, strosa runt i lugn och ro och äta en och prisvärd långlunch. Ta Metron till Villiers eller Rome och börja upptäcktsfärden på Rue des Dames.
Missa inte:
Kyrkan Sainte Marie des Batignolles
Matmarknaden på Rue Levý varje lördagsmorgon Pizzan på Mamma Primi – förbered dig på kö

UPPTÄCK ETT ANNORLUNDA IRLAND

EN TIMMES BILRESA FRÅN DUBLIN ligger Clissmann Horse Caravans, där man kan övernatta i traditionella gamla hästvagnar på en irländsk gård. Förutom en annorlunda sovupplevelse finns möjlighet att göra ridturer i nationalparken Wicklow Mountain National Park, delta på åsneutflykt och laga mat över öppen eld. En annan udda upplevelse är att upptäcka Donegals gröna kullar med en alpacka. Vid Irlands nordligaste punkt, Malin Head i Donegal, ligger Wild Alpaca Way. De erbjuder guidade vandringar i det vackra landskapet tillsammans med en eller flera av familjens 23 nyfikna och vänliga alpackor. Turerna går längs sanddynerna vid Five Finger Strand, halvön Isle of Doagh och längs Atlantkusten.