Öluffa i Balearerna i vår MALLORCA – MENORCA – IBIZA – FORMENTERA

Välkända turistorter och outforskade pärlor. 300 kilometer från det spanska fastlandet ligger Balearerna med fyra större öar och ett hundratals mindre.

EN BRA UTGÅNGSPUNKT för en öluff i Balearerna är Mallorca. Dit är det är lätt att flyga från Skandinavien. Öns huvudstad Palma är värd ett stopp. Här möts du av ett rikt kultur- och uteliv, vacker arkitektur, härliga shoppingstråk och fantastiska krogar. Hoppa över de kända badorterna och besök istället de små bergs- och fiskebyarna. Varför inte vandra eller cykla mellan dem.

Ciutadella på Menorca

MENORCA ÄR MALLORCAS LILLASYSTER och hit går det både flyg och båt. Ön är full av orörd natur och intressanta fornlämningar. Här kan ni njuta av en avslappnad atmosfär, soldränkta stränder, koboltblått hav och ett kuperat landskap. Besök huvudstaden Mahón som har en av världens största naturliga hamnar. På andra sidan ön ligger dess föregångare, Ciutadella, med medeltidsgator kantade av palats och kyrkor. För den historieintresserade finns dessutom talayotiska bosättningar, från 2000 f.Kr, bestående av stora stenhällar som användes som gravar och vakttorn över hela ön.

NÄR NI STIGER AV BÅTEN PÅ IBIZA möts ni av en ö full av kontraster. Den är lika internationell som lantlig och miljön är både livlig och avkopplande. Länge var Ibiza en tillflyktsort för hippies och några finns fortfarande kvar på ön. Idag är Ibiza kanske mest känd som en partyö med klubbar och DJs. Men Ibiza har något för alla, Dalt Vila på Ibiza

ung som gammal. Undangömda stränder och lugna yogaretreats, glamourösa lyxhotell och livligt krogliv. Missa inte den historiska staden Dalt Vila som är upptagen på Unescos världsarvslista.

FRÅN IBIZA GÖR NI EN DAGSUTFLYKT
till den lilla ön Formentera. Åkturen tar bara en halvtimme. Ön har en diameter på 19 kilometer så det är lätt utforska omgivningarna till fots eller med cykel. Ibland kallas Formentera för Medelhavets Karibien då kusten är ett snorklingparadis. Dyk ner i det turkosa vattnet, koppla av på de kritvita sandstränderna och njut av lokala delikatesser i fiskebyn Es Caló de Sant Agusti