SUP

Intresset för Stand Up Paddle ökar varje år. Att paddla SUP kan vara lika mycket träning eller lek som avkoppling. Det är enkelt att lära sig paddla och sporten går att utöva överallt där det finns vatten. SUP är en sport för alla helt enkelt.

TEXT: INGELA ENGBLOM

SUP, ELLER STAND UP PADDLE, är en vattensport där du står på en stor surfbräda och tar dig fram med en enbladig paddel. Även om intresset tilltagit under senare år är SUP ingenting nytt. Det finns bilder från 30-talet, tagna på Hawaii, där personer står på surfbrädor och paddlar. – När jag var liten gjorde jag samma sak. Jag var vindsurfare och när det inte blåste bytte jag ut seglet mot en paddel, säger Peter Sandström, som driver företaget StandUpPaddleBoard.se.

PETER HAR VARIT VERKSAM inom vattensport sedan början på 1990-talet och har varje år besökt branschmässor i Tyskland. 2010 dök en helt ny kategori av utställare upp. De visade upp snygga brädor och en häftig livsstil. – Rufsigt hår, solbränna och en cool attityd. De var som surfare men på platt vatten, berättar han. Peter fastnade direkt för sporten och köpte ett antal brädor för att kunna sälja vidare. Medan SUP:en tog fart i övriga Europa hände dock ingenting i Sverige. Folk såg ner på sporten. ”Var är seglet”, skämtade de. – De som först hittade till sporten i Sverige var unga nyfikna människor med intresse för träning, vatten och sol. Många av dem var sportintresserade kvinnor i 30 till 40-årsåldern. 2015 vände det och målgruppen blev mycket bredare. Många insåg att Sverige är perfekt för sporten eftersom vi har vatten nästan överallt. En annan fördel med SUP är att den passar alla åldrar. En familj kan dela på intresset. De minsta kanske leker med brädan medan tonåringarna njuter av solen på den och föräldrarna motionerar. – Till skillnad från en kanot ser du ner i vattnet och kan förutom de fina vyerna även studera fiskar och bottenvegetation. Det är en wow-upplevelse! SUP ÄR EN NATURUPPLEVELSE men också en svårslagen motionsform. Du använder hela kroppen i paddlingen samtidigt som du ständigt utmanar balansen. Beroende på i vilket typ av vatten du paddlar får du dessutom helt olika paddlingsupplevelser. Peters företag är ett av många som erbjuder kurser och prova-på-aktiviteter. Han berättar att det bara behövs en kvarts introduktion på land innan deltagarna kan ge sig ut. Alla kommer upp på brädan och kan paddla.

KURSERNA GÅR MELLAN MAJ OCH september men för de som paddlar regelbundet är SUP en året-runt-aktivitet. StandUpPaddleBoard.se har sin verksamhet i Sollentuna, 200 meter från Norrviken. Förutom Stockholms sjöar och skärgård tycker Peter att Bohusläns och Göteborgs skärgård är bra miljöer för SUP. Längre söderut mot Varberg är det sällan platt vatten men kusten passar dem som vill paddla i vågor. Det går också att boka SUP-äventyr på stadskanaler runt om i Sverige. Halmstad, Karlstad, Göteborg och Örebro är några exempel på städer där det går att paddla mitt i city. – Det bästa med SUP är att det är en mångsidig sport. Rofyllt och avslappnande eller äventyrligt och utmanande. Oavsett vad du söker kan du hitta din typ av paddling i ett vatten nära dig. SUP är en jättehärlig sport och jag rekommenderar alla att pröva, avslutar Peter.