SVENSKA FJÄLLEN LEVERERAR SNÖAKTIVITETER

Snart är vintern här – förhoppningsvis med massor av snö. Är du sugen på att prova något nytt den här säsongen? Kanske byta pisten mot en tur på fjället eller tvärtom. Eller varför inte prova på ett hundspannsäventyr med övernattning i vildmarken.

TEXT: INGELA ENGBLOM

LÄNGDSKIDÅKNING KAN VARA många olika saker. Det är en härlig form av friluftsliv och en hälsosam motionsform. Vissa uppskattar tystnaden i spåren medan andra ser fram emot samtalen under fikapausen. Om du aldrig prövat eller om du vill utveckla din teknik anordnar Friluftsfrämjandet kurser i längdskidåkning runt om i landet. På en nybörjarkurs får du lära dig att bli trygg på skidorna i åksätt som diagonalåkning och stakning samt hur du bäst åker utför och uppför. För dig som redan åkt mycket längdskidor finns ”längd-clinics” där du kan utveckla tekniken. När du är varm i kläderna är det kanske dags för ett heldagsäventyr tillsammans med Friluftsfrämjandets guider och testa hur det är att skida i månsken med pannlampa.

MÅNGA HAR VANDRAT JÄMTLANDSTRIANGELN. Sträckan mellan de tre fjällstationerna går även att göra på vintern. Svenska Turistföreningen (STF) erbjuder ett upplägg där du skidar på egen hand mellan Storulvån, Blåhammaren och Sylarna. Mat och logi ingår så du kan ägna dig åt skidåkning, storslagen fjällmiljö och ditt sällskap. På kvällarna njuter ni av vällagade middagar och efter frukosten får ni med er ett lunchpaket att äta ute på fjället. Väl uppe på kalfjället ser ni stora delar av den jämtländska fjällvärlden med både böljande berg och spetsiga toppar.

VILL DU ISTÄLLET UTVECKLA
din utförsåkning och lära dig att ta ut svängarna offpist är Abisko Turiststation ett hett tips. En linbana går upp på berget Nuolja där Aurora Sky Station ligger. Härifrån finns oändliga möjligheter att hitta nya linjer i naturlig fjällterräng. Följ med på STF:s offpistvisning eller gå deras toppturskurs. Under tre intensiva dagar får du ta del av de grundläggande kunskaperna som krävs för att göra egna toppturer. Utrustning, teknik för att gå uppför och åka utför, grundläggande lavinkunskap och fjällsäkerhet. Väljer du att resa till Abisko under vinterns mörka månader har du dessutom chans att få se norrskenet dansa på himlen.OM DU INTE VILL ÅKA SKIDOR men ändå längtar ut i fjällvärlden är hundspann ett fantastiskt alternativ. I Sälenfjällen finns till och med möjlighet att ge sig ut på en långtur med övernattning i vildmarken. Välj mellan en och tre nätter. På den kortare turen tar Fjälläventyrs guider er med till Vålbrändans gamla fäbodvall där ni hämtar vatten i hink och lagar mat över öppen eld. Den längre turen går till Fulufjällets nationalpark som har Sveriges högsta vattenfall och världens äldsta träd. Ni bor i stugor, det finns bastu och guiderna ser till ni varken blir utan mat eller dryck. Under färden får du fördjupad kunskap i hundspannskörning och dagens höjdpunkt är när du får utfordra dina nya fyrfota vänner.