Ljuvliga juletider

Veckorna före jul är intensiva. Det är så mycket vi vill hinna med. Tomteärenden, kyrkokonserter och julmarknader. Gör en weekendresa till en stad i glittrande julskrud och njut av en stämningsfull advent

TEXT: INGELA ENGBLOM

JUL I VISBY

VISBY ÄR SOM EN LEVANDE JULKALENDER med sina smala gränder och medeltida hus. I Visby Domkyrka från 1200-talet är det extra stämningsfullt i december med julkonserter och adventsgudstjänster. På Stora torget är det traditionsenlig julmarknad alla adventshelger. I bodarna kan du hitta gotländskt hantverk och lokala delikatesser. Vissa helger är det dans kring granen och ibland kommer tomten på besök. Skulle du missa honom kan du istället besöka Tomtebyn mitt ute i skogen utanför Hejdebyn. Under tio dagar i adventstid finns det möjlighet att se hur tomtefamiljen lever på Gotland.

JUL I ÖSTERSUND

FRÅN SLUTET AV NOVEMBER RÅDER en härlig julstämning i Östersund. Efter att julgranen tänts på Stortorget väntar en rad juliga aktiviteter under advent. Gå en julvandring genom staden och lär dig mer om våra jultraditioner eller gå i tomteparaden och besök tomtens stuga på Mårtens Torg. För många börjar julen med Julmarknaden på Jamtli (i år den 2-4 december). Bland historiska gårdar från 1700-tal till tidigt 1900-tal väcks jullängtan till liv. Möt lokala hantverkare från Jämtland och Härjedalen. I Näsgården visar husmor och pigorna hur de tillagade rullsylta, dopp i grytan, lutfisk och grisfötter förr i tiden och i bakstugan gräddas tunnbröd i stenugnen. I Lillhärdalsgården bor Jamtli-Tomten.

JUL I GÖTEBORG

I SLUTET AV NOVEMBER TÄNDS julgranen på Gustav Adolfs Torg och julhjärtat vid Lejonbron. Det är starten på Göteborgs stora julfirande. Staden kläs in i ett glittrande täcke av julgransljus och det är en fröjd att gå och titta på butikernas julskyltning. Nordstan har en egen julmarknad liksom de gamla arbetarkvarteren i Haga och dess Kronhusbodar. Här är det julmarknad på helgerna i december månad. Liseberg har Sveriges största julmarknad med en halv miljon besökare varje år. Parken lyser upp i vintermörkret och lockar med vinteröppna åkattraktioner, skridskobana, barnskidbacke och jultomtarnas värld. Lite utanför Göteborg ligger Tjolöholms och Gunnebo Slott. Under några av adventhelgerna bjuder de på kunglig julstämning och slottsjulmarknader. Eller varför inte ta en tur ut i Göteborgs skärgård? Upptäck Brännö och öns årliga julmarknad.

JULKONSERTER PÅ TURNÉ

CHRISTMAS NIGHT

JESSICA ANDERSSON, JOHN LUNDVIK, Bruno Mitsogiannis, Lina Pritchard bjuder på en glittrig julkonsert där stämningsfulla klassiker varvas med nya favoriter. 24 konserter i 24 städer.

BO KASPERS ORKESTER JULKONSERT

”I DENNA MÖRKA VINTERTID” går att njuta av på en rad olika plaster runt om i landet. Bo Kaspers Orkester gör en alldeles egen och unik julkonsert tillsammans med en stor stråkensemble.

MÅNS & CAROLA - A GRAND X-MAS

TILL ELVA ORTER FRÅN Luleå till Malmö, åker Måns Zelmerlöw och Carola Häggkvist med en elegant och glittrande konsert. A Grand X-mas är en musikalisk resa i julens tecken.