Att se fram emot en utlandsresa är ofta en del av upplevelsen. Guideböcker och bloggar ger färg till drömmarna. Men för att resan ska bli precis så trygg som du vill krävs det en tråkigare sida av reseplaneringen. Att se över sitt försäkringsskydd är en viktig del av förberedelsen.
TEXT: INGELA ENGBLOM
Det kan bli dyrt att bli sjuk under utlandsresan, eller om olyckan är framme. Om du inte är försäkrad kan kostnaderna för sjukvård och hemtransport bli höga. Oftast ingår ett grundreseskydd i din hemförsäkring. Den brukar täcka skadat eller förlorat bagage, sjukhus- och läkarvårdskostnader och hemresa om du eller nära anhörig blivit allvarligt sjuk eller skadad. Oftast gäller skyddet för alla i familjen. Men hemförsäkringen räcker inte alltid och grundreseskyddet har sina begränsningar. Därför kan det ibland vara klokt att komplettera med en separat reseförsäkring. Kontakta ditt försäkringsbolag innan avresan för att ta reda på vad som ingår i din försäkring. Har du ingen hemförsäkring bör du alltid teckna en separat reseförsäkring. Det gäller även om du ska vara borta mer än 45 dagar eller ägna dig åt extrema aktiviteter.
Till länder som UD avråder från resa till gäller inte reseskyddet via hemförsäkringen. Och för den som är gravid täcker ingen reseförsäkring vårdkostnader som har samband med graviditeten från och med 29:e graviditetsveckan. Reseskyddet gäller inte heller för kostnader som uppstår efter symtom som du har haft de senaste tre månaderna innan avresan. Om du behandlas eller nyligen behandlats för något kan du därför behöva göra en medicinsk förhandsbedömning innan du reser utomlands.
Reser du till EU-länder eller till Storbritannien, Schweiz, Island och Liechtenstein är det viktigt att packa med Försäkringskassans blåa EU-kort. Observera att barnen ska ha sina egna. Med kortet får du vård till samma kostnad som landets egna medborgare. Men EU-kortet ger inte rätt till ersättning för hemresor, så därför bör du även ha en reseförsäkring. Kortet är gratis och gäller i tre år. Kolla gärna i god tid före resan ifall ditt EU-kort fortfarande är giltigt, så att du annars hinner beställa ett nytt via Försäkringskassans hemsida. För resor inom Norden behöver du inte ha med dig kortet.
Så fort alla försäkringsdelar är på plats återstår den roliga reseplaneringen. Nu kan drömmar och förväntningar ta över.