Tre öar där sommarenvarar lite längre

Sommaren förlängs på förtrollande öar och nostalgiska badhotell - en kort färjetur bort. Reseexperten Lottie Knutson tipsar om tre strandhugg i Skagerak, Nordsjön och Östersjön. Överallt bjuds soliga sensommardagar och sekelskiftesromantik.

TEXT: LOTTIE KNUTSON

JYLLAND

BADHOTELL OCH STRANDLIV

Foto Daniel Villadsen

TV-serien Badhotellet ger en försmak av livet på ett danskt badhotell på Jylland, där serien är inspelad. Dagens badhotell har kvar den solblekta romantiken från sekelskiftet, men sparar inte på komforten.

TV-SERIEN ÄR INSPELAD PÅ ett fiktivt badhotell på Nordjyllands västkust, strax söder om Blokhus. Men verkligheten överträffar som vanligt dikten, både vad gäller Jyllands stränder och året-runt-öppna badhotell.

MEN FÖRST MÅSTE VI TA OSS med färjan från Göteborg till Fredrikshavn. På drygt tre timmar är vi på Jylland, där sommaren varar länge. Besöket inleds med en tur till Pikkerbakken för utsikt över Fredrikshavn, Hirsholmene, Sæby och Skagen. När vädret är fint kan man se ända till Läsö.

FORTSÄTT SEDAN TILL Palmestranden – Danmarks mest exotiska strand – med vajande palmer och vit sand. Förutom sol och bad finns till och med beachvolleyboll och Guf, ett slags sockervadd i glasskiosken. Jyllands vita sanddyner och salta bad lockar till promenader, surf i Klitmøller och fiskauktionerna i Strandby eller Skagen. Solnedgången avnjuts till exempel från utkiksplatsen i Gammel Skagen eller hamnen i Sæby.

ÖVER HELA JYLLAND FINNS sedan cykel- och vandringsleder. Härvejen är en 50 mil lång cykelväg från Fredrikshamn till Padborg vid den tyska gränsen. Leden brukar kallas Jyllands svar på Spaniens Camino de Santiago de Compostela, men anpassad för cyklister.

MITT PÅ ÖN, I DET SOM BRUKAR kallas Jyllands hjärta, möter en kuperad idyll som för tankarna till Brösarps Backar i Skåne eller The Cotswolds i England. Strax utanför Vejle är Hotell Haraldskær ett måste: den vitrappade, slottsliknande byggnaden har 600-åriga anor, betande kor och korksvirkeskrog i anslutning. Havet ligger nära, det gäller överallt på Jylland. Precis som korsvirkeslängorna täckta med vass, kombinerade med hisnande modern arkitektur som Fjordenhus med Michelinrestaurangen Lyst i Vejle.

DEN SOM VILL HYRA sin egen villa kollar det mest fotograferade huset i Danmark: Blånæs med panoramautsikt ut över Vesterhavet från badorten Løkken på Nordjyllands västkust. Det ligger i ensamt majestät högt upp på en sanddyn ovanför Løkkens vidsträckta stran

3 X BADHOTELL JYLLAND

1. Ruths Hotel ligger i den gamla fiskebyn Skagen. Hotellet är över 100 år gammalt och är numera ett femstjärnigt badhotell med gourmetrestaurang och eget spa. ruths-hotel.dk
2. På södra Jylland ligger Ballebro Færgekro, ett badhotell precis vid fjorden. Ballebro Færgekro byggdes redan 1729 som ett litet lantbruk. I dag hyser gården ett av Danmarks mest kända badhotell. ballebro.dk
3. Brøndums Hotel är med sitt läge och historia en badhotellsklassiker. Grannen nästgårds är Skagens Museum, några stenkast bort ligger Skagen Sønderstrand. broendums-hotel.dk

BORNHOLM

KORSVIRKE OCH MATGLÄDJE

Foto: et_nyt_kapitel


Även om den danska kronan är stark måste man påstå att 99 danska kronor, 150 svenska, är ett fynd för överfarten till Bornholm. Både bilen och fem passagerare följer med i priset – och kliver av en timme senare till korsvirkeshus och gastroäventyr.

BORNHOLMS ROSA KLIPPOR håller sommarvärmen långt in i oktober. Ön är inte större än att man kan cykla runt på någon vecka. Men den rymmer en rad matproducenter, badvikar, solgula rapsfält och milslånga, kritvita stränder med strandråg. Här är kulturarvet intakt i form av korsvirkeshus, halmtak och slammade tegelväggar. En rad väderkvarnar står kvar. Vissa är till och med i bruk. Bornholms runda kyrkor är också berömda.

DEN LILLA STADEN SVANEKE har utnämts till Danmarks vackraste stad, men stadskärnan och hamnen är lika pittoresk i Gudhjem, Allinge, Sandvig, Listed och en rad andra orter på Bornholm. Den som fortfarande inte förstår tjusningen med den lilla ön bör beakta rekordet i soltimmar: bäst i Danmark. Medan vårarna är kyliga räcker eftersäsongen och skördetiden desto längre, tack vare öns granitgrund som håller värmen långt in på hösten.

BORNHOLM KALLAS IBLAND Danmarks kornbod, tack vare alla odlingar och matproducenter. Bryghuset vid torget i Svaneke är till exempel populärt för en avsmakning i form av frokost, alltså lunch, med lokala specialitéer och öl. Efter all mat krävs lite rörelse – och här kommer öns utmärkta cykelvägar väl till pass. Dels bjuder det flacka landskapet i söder in till cykelturer i bokskog och utmed rapsfält. Dels har myndigheterna säkrat cykelvägar genom att konvertera öns gamla järnvägssystem till cykelstigar. Samt byggt nya där det behövdes.

BORNHOLMS KRITVITA STRÄNDER är ett bra mål för cykelturer. De milslånga dynerna med strandråg runt Dueodde eller Balkas klassiska Östersjöstrand hör till de mest kända och vackraste. Öns östra, södra och västra delar kantas av ytterligare flera vita sandstränder. Den norra delen präglas av klippor och enstaka insprängda stränder. Här drar sandstränderna i Sandvig och Melsted utanför Gudhjem flest besökare. 

3 X BADHOTELL BORNHOLM

1. Melsted Badehotel är ett traditionellt och nyrenoverat badhotell med fin känsla. Det har utsikt över öns säregna klippor och vid Melstedstranden. melsted-badehotel.dk
2. På Bornholms nordkust mellan Gudhjem och Allinge ligger Stammershalle Badehotel, nära stranden med utsikt över Östersjön och Christiansø. stammershalle-badehotel.dk
3. Allinge Badehotel är nyrenoverat och utsett till ett av de bättre hotellen på Bornholm av kunderna på flera bokningssajter. allingebadehotel.dk

ÅLAND

SKÄRGÅRDSIDYLLEN

Foto: Visit Åland

Åland nås på drygt tre timmar med Finnlines. Över 6 700 öar, kobbar och skär lockar sedan med flest soltimmar i Norden. Bara 60 är befolkade. Övriga väntar på att upptäckas.

DEN SJÄLVSTÄNDIGA NATIONEN Åland är en svenskspråkig del av Finland. I maj sås fröet till alla smakfulla skärgårdsminnen över öarna. Samtidigt inleder Åland sommarsäsongen med vårfest, sparris och äppelblom. Lokalborna fortsätter försommarfesten med Trädgårdsföreningens plant- och sticklingsmarknad och picknick på äppelfarmen Öfvergårds. Där finns allt från café till gårdsbutik, jag till och med möjlighet att adoptera ett äppelträd för den som vill stanna lite längre. Allt som sås under våren avnjuts på sensommarens skördefest i höst, en viktig dag i den åländska matkulturen. I mer än 25 år har Skördefesten firats på Åland, i år mellan den 22 och 24 september.

ÖGRUPPENS SVALA FÖRSOMMAR och långa, milda höst med kyligare nätter skapar ett unikt klimat. Tillsammans med de många soltimmarna förhöjs smaken på Ålands bär, grönsaker och rotfrukter, åtminstone enligt odlarna själva. Samma klimat ger perfekta förutsättningar för en sensommarkryssning med vandring, frisbeegolf, cykling eller fiske. Utsikten över skär och kobbar är alltid nära. Självklart finns här äkta badhotell och strandnära krogar med havsutsikt. Det mesta tenderar att ligga nära havet i nästan alla öriken. Den som vill upptäcka öarna från vattnet hyr kajak, kanot, paddleboard och våtdräkt. En halvtimmes bilfärd från Långnäs ligger Mariehamn, där både Sjöfartsmuseet och äventyrsbadet Mariebad ligger.

SKÄRET KOBBA KLINTAR vid Mariehamns kust är ett omtyckt besöksmål både bland ålänningar och turister. Här berättas Ålands historia från tiden då lotsarna tog fartyg runt skären. Under sommaren går en turbåt ut till öarna och det går att besöka lotsstugan. Efter ett dopp från de släta klipporna passar Ålandspannkaka från det lokala caféet.

3 X BADHOTELL ÅLAND

1. I skärgårdskommunen Föglö, 30 minuter från Mariehamn, ligger den historiska gården Carlsro från 1912. Här bjuds boende med atmosfär, mat och dryck medan delikatessbutiken från 1938 dignar av lokala produkter. carlsro.com

2. I den åländska skärgården ligger Björnhofvda som blandar äppelträd, sekelskiftesromantik, ägarinnans engelska arv och ekologisk krog. Mariehamn är bara 30 minuter bort med bil men cyklarna är gratis för egna turer. bjornhofvda.com

3. På Kvarnbo Pensionat Anno 1920 erbjuds 1800-tals herrgårdsmiljö och individuellt inredda rum. I den stämningsfulla matsalen serveras frukost som också präglas av ägarnas personligheter. kvarnbopensionat.ax