Kanske har du läst något reportage eller sett fina bilder från någon vandring och känner att så vill jag också leva. Men hur gör man och var hittar man information om vandringsleder? I den här artikeln finns tips och råd till dig som längtar ut och vill komma igång med din vandring.
TEXT: HELENA ROSQUIST
DET KAN TA TID ATT HITTA sitt gångtempo och vilken utrustning som passar bäst. Att vandra 5 km tar ungefär 2-3 timmar i kuperad terräng. Kom ihåg att du behöver planera in tid för pauser och ännu viktigare, tid för reflektion under din vandring. Kondition, ork och ålder avgör också hur långt du orkar, men du lär dig efter ett par turer vilket tempo som passar just dig och din vandring. Viktigt att veta är att det är stor skillnad på tempo i kuperad terräng jämfört med vandring på asfalterad väg. Satsa på bra vandringsskor om du tänker vandra längre än dagsturer. Vid dagsturer funkar det bra att gå i fotriktiga skor.
EN VÄLMARKERAD VANDRINGSLED är en bra start om du är oerfaren inom friluftsliv. Man behöver inte ge sig ut i fjällen det första man gör. En låglandsled nära hemma är en perfekt start för att känna efter hur utrustningen fungerar och hur långt man orkar gå på en dag. Ofta finns det massor att upptäcka i det egna närområdet. Alla större låglandsleder är enkla och välmarkerade att följa samt har gedigen information om leden på sina respektive hemsidor.
VAR INTE RÄDD FÖR MISSTAG, det är så du lär dig! Börja i liten skala. Ta det lugnt och öka ambitionen successivt. Börja med en dagsutflykt för att sedan prova på en natt i tält eller vindskydd. Det finns mängder med lägerplatser och vindskydd som väntar på dig där ute och det bästa av allt, de är alla gratis att använda tack vare Allemansrätten.
KORT OM FYRA LÅGLANDSLEDER
UPPLANDSLEDEN ÄR 50 MIL LÅNG OCH UPPDELAD PÅ FYRA AVSNITT. Östra delen startar i Uppsala eller Knivsta, och slutar i norr med anslutning till Gästrikeleden. Denna del bjuder på vandring genom det öppna kulturlandskapet och genom de norduppländska skogarna. Du passerar bruksorter och vackert belägna rastplatser. Västra delen går från Siggeforasjön, via Enköping till Härjarö vid Mälaren. Det blir 11 lättvandrade mil genom det syduppländska, öppna landskapet. I väster finns även en två mil lång sträcka av leden mellan Skekarsbo och Östa naturreservat, nära Tärnsjö. Från Skekarsbo utgår en anslutning till Gästrikeleden, via Färnebofjärdens nationalpark. Mellanleden börjar vid Bålsta tågstation och går nära Mälaren, ut till Skokloster slott på Skohalvön.
ROSLAGSLEDEN ÄR 19 MIL LÅNG OCH STARTAR I DANDERYD OCH SLINGRAR SIG SEDAN NORRUT GENOM NORRTÄLJE MED SLUT I GRISSLEHAMN. Roslagsleden är en del av Europavandringsleden E6 som sträcker sig från Turkiet till Kilpisjärvi i norra Finland via Sverige. Leden går genom vacker och delvis orörd roslagsnatur med många badmöjligheter. Det är lätt att ta sig till Roslagsleden med kollektiva trafikmedel, och på ett drygt 20-tal platser stannar bussar och tåg på bekväma avstånd. På flera ställen finns också bra parkeringsmöjligheter i anslutning till leden.
SÖRMLANDSLEDEN ÄR 100 MIL LÅNG OCH SLINGRAR SIG GENOM SÖRMLÄNDSK KULTURBYGD. Leden är fylld av historia, djupa skogar, vresiga bergknallar och glittrande sjöar. Ledens etapper och rundslingor erbjuder olika svårighetsgrader, allt från krävande vandring till lättsam söndagspromenad. För vandraren finns vindskydd att sova i och anlagda rastplatser för matpaus och vila.
SKÅNELEDEN INNEBÄR ATT 140 MIL VANDRINGSLED VÄNTAR PÅ DIG! Det finns över 100 etapper att välja mellan som inbjuder till vandring i det skånska landskapet – över dagen eller för en längre vandring.
Helena Rosquist ”Vandringstjejen.se”,
en del av Kvinnliga Äventyrare