Fem prunkande oaser

Upptäck Sveriges fantastiska trädgårdar – från söder till norr. Hämta inspiration till din egen täppa eller bara njut av färgprakt och dofter under en vilsam promenad. Kanske blir trädgården ett utflyktsmål i sig eller en bensträckare under en längre bilfärd. Här tipsar vi om fem trädgårdar värda en omväg.

TEXT: INGELA ENGBLOM

RONNEBY BRUNNSPARK

VANDRA I ROSENTRÄDGÅRDEN, på Rhododendronberge toch i Doftträdgården. I Ronneby Brunnspark ochi den intilliggande Brunnskogen finns ett antal trädgårdars om skiftar utseende efter säsong.Vårträdgården, är som namnet berättar, allra vackra stunder vårmånaderna. Då fullkomligt exploderar rabatterna i olika färger. I den Japanska trädgården,inspirerad av zenbuddismen, råder istället lugnet. Här kan besökare slå sig ner för en stilla meditation. Till Ronneby har människor vallfärdat sedan 1700-talet för att må bättre genom hälsovatten och stärkande promenader.Gå genom grönskande skog, förbi spegelblanka dammar och njut av en picknick intill vattenfallet.

BERGIANSKA TRÄDGÅRDEN

VID BRUNNSVIKENS STRAND kan du promenera bland tusentals växter från hela världen. Bergianska Trädgården är Stockholms botaniska trädgård och en lugn oas nära city. Stigar slingrar sig genom hela parken, utmed vattnet och runt böljande kullar. Missa inte den Japanska dammen med sina små broar eller den Italienska terrassen med sin utsikt. I Edward Anderssons växthus förflyttas du mellan Medelhavsklimat, öken och regnskog och i Victoriahuset blommar jättenäckrosen.

WIJ TRÄDGÅRDAR

GÖR EN AVSTICKARE FRÅN E4:AN norröver och stanna till i Ockelbo. Wij trädgårdar är en pärla för trädgårds entusiaster men också ör de som bara vill äta en god och när odladlunch.Wij Trädgårdar består av olika visningsträdgårdars om har vuxit fram ur landskapet. Skogens Trädgård ligger i en av åkrarna och här står den vilda naturen i centrum. Strosa runt kring tjärnen, myr enoch i skogsbrynet. I Rosträdgården finns flera hundra härdiga rosor och i Köksträdgården står sommarblommor och grönsaker på rad. I Örtagårdens rabatter bevaras gammal kunskap om ätbara örter.

FJÄLLBOTANISKA TRÄDGÅRDEN

SVERIGES HÖGST BELÄGNA BOTANISKATRÄDGÅRD ligger i Hemavan på gränsen till Vindelfjällens naturreservat och nära Kungsledens början. Fjällbotaniska Trädgården är en plats för dig som vill lära dig mer om vad som växer på fjället. Ett besök här är en perfekt start på vandringsturen. Längs en400 meter grusad gångväg växer hundratalsväxter ur den nordiska fjällfloran. Trädgården är alltid öppen för den som vill vandra runt själv men från slutet av juni till mitten av augusti är den bemannad av botaniskt kunnig personal som kan svara på dina frågor om fjällets växtlighet.

GUNNEBO SLOTT OCH TRÄDGÅRDAR

BARA EN KVARTS RESA från Göteborg ligger en levande 1700-talsmiljö. På en kulle mellan Stensjön och Rådasjön står Gunnebo Slott. Närmast slottet ligger den formella trädgården med formklippta buskar, trimmade gräsmattor och välskötta rabatter. Besökaren möts av en ståtlig allé, statyer och exotiska växter. En bit längre bort ligger den engelska parken, med stigar som leder till en lummig skog, stilla sjöar och branta bergsklippor. Intill slottet finns också två stora köksträdgårdar, där grönsaker och kryddor tas tillvara och serveras i restaurangen.