
Med inspirationen från olika delar av världen skapar han bakverk värda att köa för. Konditorn Roy Fares bakar med en passion för hantverket och med omtanke om råvarorna. I både Stockholm och Göteborg går det att njuta av hans färgsprakande konditoriupplevelser.
TEXT: INGELA ENGBLOM
DET ÄR DEN FÖRSTA riktigt varma vårdagen när vi talas vid. Roy Fares är i full gång med att plocka fram utemöblerna till den soliga uteserveringen på Rådmansgatan. Han hämtar en kopp kaffe, slår sig ner och börjar berätta om sin passion för bakverk och om hur den uppstod.
– Mat och sötsaker är nyckelspelare i den libanesiska kulturen. Genom att ha vuxit upp i den har jag fått uppleva hur människor förs samman när de samlas omkring någonting gott att äta, säger han.
ROY FARES ÄR ETT KÄNT ANSIKTE. Han har medverkat i många TV-program och gett ut fem böcker. Från olika bakbord har han inspirerat tittare och läsare till att våga testa nya spännande sötsaker. Idag är han egen företagare med fyra framgångsrika caféer. Allt hade sin början när han föddes i Libanon 1984. Sina sex första år levde han mitt i inbördeskriget men 1990 flyttade familjen till Sverige där en stor del av släkten Fares redan bodde.
– Det var inget enkelt val för mina föräldrar att lämna sitt hemland men livet var kantat av ständig ovisshet och oro. Några av mina första minnesbilder är från skyddsrummen. Men jag minns också att jag, som litet barn, alltid kände mig trygg tillsammans med mina föräldrar och syskon, berättar han.
VÄL I ÖREBRO BLIR UPPVÄXTEN fylld av mat och bakverk. Roy Fares intresserar sig tidigt för hantverket i köket, för smaker och kvaliteten på råvarorna. Han trivs med det praktiska och kreativa. Tack vare hemkunskapen i skolan inser han att hans hobby faktiskt skulle kunna bli ett yrkesval. Han väljer därför Livsmedelsprogrammet på gymnasiet och där växer passionen sig ännu starkare. Efter studenten tar intresset för hästar honom till Stockholm där han gör militärtjänstgöring som beriden högvakt. Han blir kvar i huvudstaden och går en påbyggnadsutbildning som ger ett gesällbrev för bagare och konditor.
– Det var den första porten in i branschen. Den andra var SM för unga bagare 2005, som jag vann. Jag är en vinnarskalle och det har hjälpt mig många gånger.
ROY FARES FÖRSTA ANSTÄLLNING som konditor blir på Tössebageriet i Stockholm. Där var Mattias Ljungberg hans chef och läromästare. Några år senare skulle de bli kompanjoner. Innan dess kommer hans karriär att gå i en annan riktning. 2010 koras han till Årets Konditor som är det svenska mästerskapet för professionella konditorer. Efter den vinsten blev ingenting sig likt.
– Det är ett fint pris och ett stort erkännande. I och med det öppnades en värld av möjligheter och jag tog vara på den, berättar han.
PÅ DEN HÄR TIDEN VAR Ebba von Sydow programledare för ”Go’ kväll” som då gick på lördagar och hade många tittare. Hon frågade Roy Fares om han ville bli huskonditor i programmet. Det blev starten på en karriär som inspiratör både som TV-profil och författare av bakböcker.
– Drömmar som jag burit på blev plötsligt sanna. Jag är inte rädd för att pröva nya saker och inte heller orolig för att misslyckas.
Det ena följde på det andra och Roy Fares blev snabbt en populär TV-profil och inspiratör. Under de sju år som följde medverkade han i ett otal matlagningsprogram och var under en period jurymedlem i Dessertmästarna. Han gav dessutom ut fem kokböcker.
– Det var roliga år, men hektiska. Till slut fick jag prestationsångest av att alltid vara aktuell och kunna tipsa om nya saker. En längtan efter ett ”vanligt” jobb med rutiner började växa inom mig och jag insåg att jag inte ville vara en mediaprofil i resten av mitt liv. Jag hade länge drömt om något eget där jag skulle få chans att möta gästerna och bjuda på en unik konditoriupplevelse, berättar han.
2017 ÖPPNADE HAN, tillsammans med Mattias Ljungberg, sitt första café i gamla Arkitekthögskolan i Stockholm.
Roy Fares hade tidigare haft planer på att flytta till sin dåvarande partner i Los Angeles men när relationen brast tog han istället med sig en bit av USA till Sverige.
– Konceptet ”More is more” blev en hit när våra svenska fikatraditioner fick amerikanska influenser. MR Cake var något helt nytt som inte funnits tidigare inom café-världen. Redan från början blev det anstormning till Rådmansgatan.
BAKVERKEN PÅ MR CAKE är generösa och färgglada. Röda croissanter med smarrig fyllning, maffiga höga tårtor och mumsiga cheesecakes i helt nya smaker. De är konstverk som väntar på att bli uppätna.
– Det som annars brukar hända krogar hände oss som konditori. Vi blev en ”hype” vilket inte är vanligt i cafébranschen. Jag fick tvinga mig själv att stanna upp ibland och bara njuta av stunden.
EFTER SUCCÉN I STOCKHOLM kom turen till Göteborg två år senare. Då öppnade MR Cake vid Stenpiren och köerna lät inte vänta på sig. Sedan drygt ett år tillbaka finns MR Cake även i Göteborgs shoppinggalleria Nordstan och på Regeringsgatan i Stockholm. Upplevelsen i de bägge städerna är densamma. Råvarorna står alltid i centrum.
– Det är skillnad på billiga bullar och bullar som är bakade med passion och omtanke. För oss är hantverket viktigt och det vill vi gärna visa upp. Det är därför det går att se in i våra bagerier samtidigt som du fikar, berättar han.
Vad tror du om framtiden? – Jag hoppas att den blir ljus. Branschen har varit hårt pressad av både covid och ökade omkostnader. Men ”we shall overcome”. Den största utmaningen är det förändrade stadslivet efter pandemin. Vi måste alla fråga oss vilka slags stadskärnor vi vill ha i framtiden. Det krävs att folk är i rörelse och arbetar där för att det ska bli en levande stad med verksamheter som vår.
Vilka platser har inspirerat dig mest? – USA naturligtvis, men jag har en öppen smakpalett. Det finns inslag av både Frankrike och Libanon i mina bakverk. Idag, med sociala medier, behöver man egentligen inte resa för att hitta inspiration. Världen kommer till dig, i din telefon.
Var hämtar du kraft och energi? – I Barcelona. Jag och min partner har ett boende där och reser ofta dit. De har inte de bästa bakverken men mycket annat som är gott. Jag älskar pulsen, arkitekturen, restaurangerna, shoppingen och havet. Den långa stranden mitt i stan är fantastisk. Under lågsäsong njuter jag av långa power walks med avslutande dopp i havet. Det är en nästan overklig känsla att ligga och soltorka på sandstranden, mitt i Barcelona
Sweet spots of New York
RABARBER & HALLONPAJER • 10 ST


Mördegsbotten:
90 g florsocker (1 1/2dl)
270 g vetemjöl (4 ½ dl)
180 g smör
1 st äggula
Sätt ugnen på 180 grader. Blanda alla ingredienser i en bunke och nyp ihop med fingertopparna till en jämn deg. Plasta och låt vila i kylen 30 minuter. Kavla ut degen cirka 3 mm tjock, stick ut runda mördegsplattor och fodra rundapajformar 9 – 10 cm i diameter. Fodra ända upp på kanterna och skär rent överflödig deg.
Mandelkräm
60 g äggula (4st)
60 g socker (¾ dl)
25 g maizena (½ dl)
1 st vaniljstång
250 g mjölk (2 ½ dl)
250 g mandelmassa
15 g kardemumma (1msk)
Rör ihop äggulor, strösocker och maizena i en bunke. Dela vaniljstång och skrapa ur kärnorna och lägg med mjölken i en kastrull. Koka upp mjölk och vaniljstång i och häll det över äggblandningen medan du vispar lite lätt. Häll tillbaka allt i kastrullen och koka under konstant omrörning upp blandningen tills den tjocknat till en kräm, sänk värmen och koka ytterligare 2 minuter. Häll över i en bunke plocka ur
vaniljstången, plasta och låt svalna. Blanda vaniljkräm med lite i taget av mandelmassan
tills du har en slät fyllning.
Rabarber
3 st rabarberstjälkar
25 st hallon
20 g maizena (2msk)
45 g strösocker (1/2dl)
Dela Rabarberstjälkarna i lagom små bitar och hallon i mitten, och lägg i en bunke. Strö över strösocker och maizena och blanda runt.
Crumble
100 g smör – rumstemperatur
30 g strösocker (2msk)
120 g vetemjöl (2dl)
50 g kokosflingor (1dl)
8 g vaniljsocker
Blanda samman alla ingredienser och nyp ihop med fingertopparna, arbeta ihop till en
smuldeg.
1. Fodra formarna och fyll med mandelkräm
2. Lägg i rabarber och smula över smuldeg
3. Grädda mitt i ugnen på 180 grader i cirka
25 min (varmluft)