Upptäck Sverige – året runt

SKELLEFTEÅ - KALMAR - KARLSTAD

Svemestern är här för att stanna. Även om efterfrågan på resor till utlandet ökar verkar trenden gå mot att vi vill spendera en större del av vår semester i Sverige. Under pandemin har vi insett hur mycket det finns att se och upptäcka i vårt avlånga land. Här tipsar Bon Voyage om några destinationer inför vårens och sommarens resor.

NYFIKEN PÅ SKELLEFTEÅ? Etableringen av Northvolt Ett och invigningen av Sara kulturhus har riktat strålkastarskenet mot Skellefteå. Varför inte se stadens förändring med egna ögon under en weekendresa? Batterifabriken Northvolt Ett som ska stå klar 2025 gör att Skellefteå expanderar i en rasande takt. Det bidrar även till utvecklingen för besöksnäringen. Nya restauranger och hotell öppnar. I september invigdes Sara kulturhus i en 20 våningar hög träbyggnad. Landmärket som är döpt efter Sara Lidman är värt en resa i sig. Det finns mycket att se och göra i Skellefteå och dess omgiv- ningar – året runt. När skidsäsongen är över tar vandring och cykling vid. Gör en båttur ut i skärgården eller fyll dagarna med historia och kultur. Bonnstan från 1600-talet, Museum Anna Nordlander MAN med samtida konst och Skellefteå museum är bara några exempel.

STANNA I KALMAR Historia, hav och shopping. Allt finns i Kalmar. Staden är värd ett eget besök men kan också bli ett trevligt stopp på resan till Glasriket eller Öland. Kalmar Slott och Regalskeppet Kronan är måsten men här finns mycket mer att upptäcka. De flesta sevärdheterna ligger med promenadavstånd mellan varandra och det är aldrig långt till grönskande parker, shoppingstråk och trevliga restauranger. Vandra på slingrande kullerstensgator genom Kalmars medeltida stadskärna. Passera Stortorget med Domkyrkan och Rådhuset. Fortsätt sedan Storgatan fram till Kalmarsund och havet. Om vädret tillåter tar ni ett dopp – mitt i stan. Visste du att Europas största dinosauriemuseum ligger i Kalmar? A World of Dinosaurs fascinerar stora som små.

NJUT AV SOLA I KARLSTAD Det är lätt att ta sig till Karlstad. Det är nästan lika långt till Stockholm som till Göteborg och tåget stannar mitt i stan. Väl på plats får du mycket stad på en liten yta. Här finns ett pulserande nattliv och ett stort krogutbud samtidigt som naturen väntar runt hörnet. Karlstad ligger i Klarälvens delta vid norra Vänern vilket göra att vattnet ständigt är närvarande. Alla broarna bidrar till Karlstads unika stadsbild. Värmlänningarna är kända för sin levande berättar- tradition och kulturen är en del av vardagen. Besök Gustav Frödings Alster Gård, Lars Lerins Sandgrund eller gör en av- stickare till Selma Lagerlöfs Mårbacka. Det finns också många äventyrliga aktiviteter i omgivningarna. Prova SUP, kanot eller flotte på Klarälven. De minsta uppskattar Mariebergsskogen (Karlstads Stadspark.) Här finns djurpark, lekträdgård och badplats. Det bästa med allt – solen skiner alltid i Karlstad.