Skid- och snowboardåkning är en del av den svenska folksjälen. Magnus Noppa, ny vd för SLAO, Svenska Skidanläggningars Organisation, menar att den årliga semesterveckan ifjällen är bland det sista vi drar in på.
TEXT: INGELA ENGBLOM | FOTO: MAGNUS NOPPA
FÖRRA SÄSONGEN VAR DEN näst bästa någonsin för Sveriges skidanläggningar. Två miljoner gäster åkte skidor och snowboard på anläggningar från Skåne till Riksgränsen. Det går att läsa i Branschrapporten från SLAO, Svenska Skidanläggningars organisation. Sedan ett drygt halvår tillbaka är Magnus Noppa vd för branschorganisationen. – Vi finns till för svenska skidanläggningar och värnar deras intressen. Det i sin tur gör att gästerna får härliga och trygga skidupplevelser, berättar han.
REDAN SOM LITEN GRABB i Upplands-Väsby visste Magnus Noppa att det var friluftsliv han ville ägna sig åt. – När mina kompisar fick TV-spel i julklapp fick jag ett stormkök och när deras familjer åkte till Spanien besteg vi Kebnekaise. Som 18-åring flyttade han till Sälen och började sin friluftskarriär som liftskötare. Han gick en fjälledarutbildning och började åka snowboard. – Jag var lite av en pionjär inom snowboard och min första bräda byggde jag själv, berättar Magnus. När snowboardsporten växte blev han tränare på Riksidrottsgymnasiet Snowboard och tränare för Juniorlandslaget. Under en tid utbildade han även blivande snowboardlärare. Därefter har han ägnat sig åt att marknadsföra och utveckla Kläppens skidanläggning i Dalarna. – Jag hoppas att mina 35 år i branschen ska kunna vara till nytta för SLAO. Inte minst åren som tränare och lärare då utbildning är en av våra uppgifter, säger han.
DUKTIGA MEDARBETARE PÅ skidanläggningarna lägger grunden för en säker och trygg skidåkning. Som besökare tar vi för givet att backarna är pistade och att liftarna går. Vi väntar oss proffsigt bemötande från liftskötarna och att skidpatrull och backläkare finns på plats. Inte minst, kräver vi att timmarna i skidskolan ska ge resultat. – Alla yrkesroller kräver utbildning och merparten av dem står SLAO för. Bredden är enorm, allt från teknik till barnpedagogik. Tvåhundra skidanläggningar är medlemmar i SLAO vilket är 99% av landets liftkapacitet. Förutom säkerhet är hållbarhet en viktig fråga för organisationen. – Våra medlemmar lever av och med naturen. Utan snö blir det ingen skidåkning. Vi har som mål att driften ska vara fossilfri 2027 men självklart strävar vi mot att hela fjällsemestern ska vara hållbar, berättar Magnus.
BOKNINGSLÄGET INFÖR NÄSTA SÄSONG ser positivt ut även om framförhållningen ofta blir kortare efter en regnig sommar då många längtar till solen. – Men fjällveckan är helig. Den gör man inte avkall på i första taget. Det är inte ovanligt att samma gäster bokar samma stuga, samma vecka, varje år.
Varför är skidsemestern så viktig för oss?
– Vi umgås! Man bor tillsammans och efter en aktiv dag i backen landar alla i stugan och myser. Vi gör saker som vi normalt inte gör på semestrar – som att sitta i underställ och spela spel.