Det är fortfarande läge för ”hemester”. Satsa på en weekendresa i Sverige i höst eller en skidresa till fjällen i vinter. Upplev en stad eller ett berg ni aldrig besökt och unna er några nätter på hotell med härliga krogbesök. Aldrig har det varit säkrare att resa inom landet. Besöksnäringen står beredd att ta emot er.
TEXT: INGELA ENGBLOM
DET ÄR INTE BARA Anders Tegnell som har blivit en rikskändis under våren. Genom TV-rutan har vi också stiftat bekantskap med besöksnäringens företrädare Jonas Siljhammar. Dag efter dag har Visitas vd mött journalister och presenterat fakta från en bransch i kris. Samtidigt har han kommit med uppmaningar och vädjat till regeringen.
– Genom media ville vi ge en rättvis och korrekt lägesrapport. Tyvärr var det en nattsvart bild som vi tvingats måla upp, säger Jonas Siljhammar.
VISITA ÄR EN BRANSCH- OCH arbetsgivarorganisation inom besöksnäringen. Bland medlemmarna finns restauranger, hotell, campingplatser, nöjesparker, vandrarhem, spa-anläggningar, turistbyråer och skidanläggningar.
– Det har gått extremt bra för våra medlemmar under en längre tid. Fram till den 11:e mars i år var vi en bransch i uppåtgående med stor tillväxt. Men den dagen var det som om någon stängde av strömbrytaren, berättar Jonas Siljhammar.
KONSEKVENSERNA AV Coronapandemin och de restriktioner som infördes slog omedelbart hårt mot besöksnäringen. Snabbt ställde Visita om för att kunna ge stöd och råd till sina medlemmar. Frågorna kretsade kring stödåtgärderna och vad de innebar. Visitas experter på anställningsfrågor och deras jurister fick långa arbetsdagar.
KRISEN FÖR besöksnäringen är långtifrån över. Många hotell, särskilt i storstäderna, har stått öde i sommar och och nöjes-parkerna har varit stängda. Konferensanläggningar har varit tomma ända sedan i mars och även restaurangerna harhaft det mycket tuffare än vanligt. Sommaren och de lättade reserestriktionerna har dock inneburit några ljuspunkter. Vandring och cykling med boende i stugor och på många campingplatser har varit populärt. Vi har längtat ut i naturen och friluftslivet har fått ett uppsving.
– Hemestertrenden har varit stark och den kommer att hålla i sig. De svenska fjälldestinationerna kan nog räkna med många semestrande familjer i vinter. Men för att säsongen ska bli positiv överlag gäller det att även företagsbokningarna kommer igång igen, menar Jonas Siljhammar.
Det har aldrig varit säkrare att bo på hotell än nu menar han. Den sociala distanseringen är på plats liksom striktare hygienrutiner. Under förutsättning att pande-min inte tar ny fart kan gästerna känna sig trygga. Visita har utarbetat en informationskampanj som heter ”Safe to visit”. Den förtydligar hur branschen tillämpar Folkhäl-somyndighetens smittskyddsråd vilket bidrar till trygga hotellvistelser och restaurangbesök.
EN POSITIV KONSEKVENS AV pandemin är att utveckling-en av olika digitala lösningar har påskyndats. Flera innovativa initiativ har gjort att vi nu ska slippa trängas i köer. Digitala nummerlappar, incheckning via appar, nycklar i boxar… Skidresenärerna kan förvänta sig smidigare och effektivare utlämning av skidor och liftkort i vinter.
– Kravet på social distansering har bidragit till tekniska lösningar som är här för att stanna. För gästen blir det både bekvämare och tryggare. Vem gillar att stå i kö och vänta på sin tur?
JONAS SILJHAMMAR VILL STRYKA under att han och Visita har stor respekt för samhällets strävan att minska smitt-spridningen. Problemet är att det finns en tidsfaktor och för många företag håller sanden i timglaset på att rinna ut. Värst drabbad är konferens- och eventbranchen. Även om 50-personersrestriktionen egentligen inte gäller företagsmöten utan bara offentliga tillställningar är det en siffra som de allra flesta företag förhåller sig till. Det innebär att Sveriges konferenslokaler står tomma.
Ett normalt år sysselsätter besöksnäringen 200 000 personer. Mötesindustrin och turismen är viktig både för landets sysselsättning och integration. Kanske leder Coronaviruset till en förändrad syn på besöksnäringen och dess betydelse för landets ekonomi.
– Det är trist att det skulle behövas en pandemi för vi skulle hamna i rampljuset, säger Jonas Sliljhammar.
EFTER EN SOMMAR HEMMAVID är det säkert många som längtar efter en weekendresa i höst eller en skidsemester i vinter. Det finns ett uppdämt behov av att mötas och resa.
– Suget efter upplevelser är större än någonsin. Vi är sociala varelser och även om det måste ske med distansering så vill vi ändå träffas, menar Jonas Siljhammar.
Enligt honom har det aldrig varit enklare och mer säkert att boka en hotellvistelse i Sverige än nu. Om bara virusspridningen håller sig i schack och gränserna öppnar så kommer besöksnäringen snart att gå mot en ljusare framtid.
– Alla våra medlemmar står redo att välkomna höstens och vinterns gäster – med social distansering såklart.