Botaniska tulpaner, trädpioner och bivänlig stenkyndel. Victoria Skoglund delar generöst med sig av sina trädgårdstips. Så fort hon är ledig från handelsträdgården Zetas sätter hon spaden i marken på sin egen tomt. Men vid sommarstugan på Öland får ängen växa vild.
TEXT: INGELA ENGBLOM | FOTO: PRIVAT
DET SOM BÖRJADE SOM EN blomsterkiosk på en sommarstugetomt har blivit en unik handelsträdgård dit folk vallfärdar för att hitta fina växtexemplar och hämta inspiration. Victoria Skoglund är ägare och vd. – Det är världens bästa jobb. Jag älskar att dela med mig av min kunskap, säger hon. Det gör hon inte bara på handelsträdgården. Många känner igen henne från TV4s Nyhetsmorgon. Sedan 20 år tillbaka är hon ett återkommande inslag på lördagsmorgnarna då hon bjuder på tips om olika växter, var de trivs och hur de ska skötas. I studion har en vänskap uppstått mellan Victoria och Jenny Strömstedt och sedan 2020 har de en trädgårdspodd tillsammans, ”Röda vita rosen”. På Instagram lotsar Victoria följarna genom alla årstider. Där får vi se hennes privata trädgård invid vattnet, kika in i växthuset och möta katterna. – Jag har en alldeles för stor trädgård. Men det är min passion och jag är som besatt av den, berättar hon.
VICTORIA HAR INTE ALLTID varit intresserad av att så och plantera. Hennes föräldrar tog över Zetas för snart 50 år sedan. Hon växte upp i en miljö där allt kretsade kring handelsträdgården.
När de satte sig till bords på kvällen rörde sig samtalen om fröer, plantor och odlingszoner. – Som liten tyckte jag inte alls att det var roligt. Allt fokus låg på trädgården och mina föräldrar jobbade alldeles för mycket. Jag var mer intresserad av att gå på Gröna Lund och annat kul som mina kompisar gjorde. Victoria drömde om att bli barnmorska och läste till undersköterska. Hon började arbeta på Huddinges operationsavdelning men när föräldrarna behövde extra personal på handelsträdgården ryckte hon in. – Det var där, i mötet med kunderna, som det hände något med mig. Jag insåg att jag kunde massor om växter. Min uppväxt i trädgårdsmiljön hade lämnat spår i form av kunskap. När jag förstod det föll alla bitar på plats. Att kunna hjälpa kunderna fick mitt trädgårdsintresse att blomstra ut, berättar hon. Vintertid fortsatte hon att arbeta inom vården men när våren kom hjälpte hon föräldrarna på Zetas. Hon använde tiden där till att lära sig ännu mer om växter och odling. Hon berättar varmt om tre trädgårdsmästare, Leif, Peter och Erik, som arbetade i handelsträdgården. – De var genuint duktiga. Att gå bredvid dem var världens bästa trädgårdsskola och jag hade inte kunnat få en bättre utbildning, säger hon. När föräldrarna ville trappa ner, 1997, tog hon över verksamheten och idag är hon ensam ägare och VD för Zetas trädgård. – Det är fortfarande lika roligt. Det jag uppskattar mest är alla trevliga människor som jag möter. Jag lär mig ständigt nytt av både kunder och kollegor. Det går inte att bli fullärd inom trädgård vilket är fantastiskt.
VICTORIA HAR NOTERAT ATT trädgårdsintresset börjar gå ner i åldrarna. De som inte har en egen tomt odlar tomater och kryddor på fönsterbrädor och balkonger. – Det finns en längtan efter att känna delaktighet i naturen och kretslopp. Jag tror att behovet av att stoppa fingrarna i jorden växer som en kontrast till det digitala livet, säger hon. Allt fler vill odla ätbart. Kunderna frågar efter krusbär och mullbär och är medvetna om att de även behöver plantera bivänliga växter. Victoria tror inte att det här är en trend utan ett ändrat synsätt som är här för att stanna. Vi vill i allt högre grad sträva mot en hållbar livsstil och känna oss trygga med vad vi äter.
– Allt fler oroar sig för hur vi ska klara oss i händelse av en katastrof. Vi lever i en orolig värld och jag är rätt säker på att intresset för att odla ätbart kommer att öka i framtiden. De ätbara odlingarna får mer och mer plats även i Victorias egen trädgård. I växthuset kan hon plocka melon, aubergine, gurka och tomat. Hon har även försökt med vindruvor men de har alltid frusit bort. Menar du att även du kan misslyckas i trädgården? – Om jag kan! Jag vet inte hur många myrten jag har tagit livet av och rosorna vill inte heller ta sig. Jag måste inse att alla favoriter kanske inte trivs i min trädgård.
VICTORIAS TRÄDGÅRD UTANFÖR Stockholm kräver mycket omvårdnad och kärlek. Hon har även ett sommarställe på Öland där hon tillbringar semestern. – Där odlar jag ingenting utan njuter av syrenbersån och den vilda ängen, säger hon. Att sköta en sommarstuga där man inte vistas hela tiden kan vara en utmaning. Har du några odlingstips till sommarstugeägaren som vill ha blommor omkring på semestern? – Stenkyndel är en lättskött favorit. Jag satte en för länge sedan i ett träkar och varje sommar kommer den tillbaka med sina isblåa blommor. Bin och humlor älskar den. En bra inomhusväxt för sommarstugan är Triangeloxalis. Knölarna trivs i kylan under vintern och med vårens värme kommer nya vackra blad och blommor. Pelargoner är tacksamma att övervintra i ett ljust rum med några graders värme. Däremot kan sommarblommor ha svårt att klara sig utan tillsyn. Ett tips är att direktså frön av enklare sorter som sommarflox, rosenskära, ringblomma och krasse på våren. Förhoppningsvis blommar de när ni kommer tillbaka på sommaren.
JAG KAN INTE LÅTA BLI att fråga Victoria om hennes favoritblommor även om jag förstår att det måste vara näst intill omöjligt att välja ut några få. Flera av hennes favoriter är kopplade till barndomsminnen och dess dofter. Det är väl känt att Victoria är förtjust i luktärter. Hon fick en fröpåse av sin mamma i födelsedagspresent när hon var liten och sedan dess har hon älskat dem. – Det kommer nya sorter varje år och jag lägger ner mycket tid och energi på att hitta de finaste. Det är det värt. Luktärter är fina snittblommor och de doftar fantastiskt. Ju mer du klipper desto fler blommor får du, säger Victoria. En annan favorit i hennes trädgård är en gåva av sin pappa. Trädpionen ”Rockii” växer på stam och har stora vita blommor med ett svart öga. – Den är magiskt vacker och doftar liljekonvalj. Dessutom är den härdig, berättar hon. Perukbusken Grace har blivit något av Victorias paradväxt. Det är en färgsprakande buske med ett purpurrött bladverk som övergår i orangerött på hösten. Blommorna är som stora plymer. En annan favorit som Victoria vill tipsa om är de små botaniska tulpanerna som blommar tidigt på våren. Till skillnad från de större och ståtligare tulpanerna återkommer dessa varje år och lyser upp trädgården redan i april.
VICTORIA HAR ALLTID nya projekt på gång. Är det inte en ny grönsaksodling så är det en bok eller TV-inspelning. I år ska hon dock försöka dra ner på extrauppdragen. – Jag ska vila upp mig inför nästa år. Då firar Zetas 50 år och det kommer vi att uppmärksamma på många spännande sätt. Men hur och när är fortfarande hemligt.
VICTORIAS TIPS FÖR EN LÄTTSKÖTT RABATT:
1. Välj växter som passar läget.
Soligt, skuggigt eller blåsigt?
2. Använd marktäckare
(t ex sockblomma, lammöron
och nävor) som kan klä in ytor
snabbt och som inte släpper
igenom ogräs.
3. Exempel på lättskötta perenna
rabattblommor: kantnepeta,
plymspirea, kärleksört, stäppsalvia
och lavendel.
4. Tänk mer på blad än blommor
och på att bladen harmonierar
med varandra.
5. Använd häcksax eller en
batteridriven busksax när du
klipper ner perennerna på
våren. Då går jobbet snabbt!
6. Glöm inte att plantera växter
som bin och humlor uppskattar.
VICTORIAS TIPS PÅ INSPIRATIONSTRÄDGÅRDAR
SISSINGHURST’S GARDEN I KENT I ENGLAND
Inspirerande och känd trädgård som skapades
på 1930-talet av Vita Sackville-Hurst, poet och
trädgårdsdesigner. Trädgården har många olika rum
med olika karaktär och färg. Den vita trädgården är
det mest kända rummet.
NORRVIKENS TRÄDGÅRDAR, BÅSTAD
Norrviken är berömd för sina trädgårdar i olika stilar,
skapade av Rudolf Abelin i början av 1900-talet.
Han var en visionär som hämtade inspiration från olika
länder och tidsepoker. Fransk elegans, japansk harmoni,
österländsk mystik och vild romantik.