Svenska utflyktsmål med kulturella förtecken

De senaste två åren har vi lärt oss att uppskatta och upptäcka vårt eget avlånga land. Sevärdheterna tar aldrig slut.
Här tipsar vi om några svenska utflyktsmål.

Norrviken – inte bara för trädgårdsnördar

NORRVIKENS TRÄDGÅRDAR LIGGER STRAX UTANFÖR BÅSTAD OCH BJUDER PÅ UPPLEVELSER FÖR ALLA SINNEN. Den 14 april, lagom till påsk, öppnar de för året. Norrviken är berömt för sina trädgårdar i olika stilar, skapade av Rudolf Abelin i början av 1900-talet. Han var en visionär som hämtade inspiration från olika länder och tidsepoker. Gå gärna en guidad visning och upplev de olika stilarna. Fransk elegans, japansk har- moni, österländsk mystik och vild romantik. Upplev körsbärsblomningen, vandra utmed slingrande stigar och lek i artisten Hasse Anderssons glada Trädgård. Mitt i parken ligger ståtliga Villa Abelin med restaurang Orangeriet. Vårens aktuella utställning lyfter fram den mytomspunna tulpanen. Upp- täck överdådiga färgvariationer av denna blomsterlök i Norrviken i vår.

Wanås – en upplevelse utöver det vanliga

CONDÉ NAST TRAVELLER SKREV ”IT’S A TOTALLY UNIQUE PLACE” NÄR WANÅS RESTAURANT HOTEL UTNÄMNDES TILL ETT AV DE HETASTE HOTELLEN I VÄRLDEN 2018. Men det är inte bara gastronomi och vackra hotellrum som gör Wanås till ett populärt skånskt utflyktsmål. Här, ett par mil norr om Kristianstad, ligger ett internationellt uppmärksammat konstcenter. Wanås Konst består av en stor naturnära skulpturpark och utställningshallar. Skir bokskog och Wanås Slott ger en sagolik inramning. Här möter 1400-tal nutid. Den permanenta samlingen består av 70 samtida verk som dyker upp på oanade ställen i parken. Varje år bjuds dessutom internationella gästkonstnärer in. Utställningsåret 2022 öppnar den 5 mars med barnboksillustratören Beatrice Alemagna. Hon har bland annat illustrerat Lotta på Bråkmakargatan och är just nu aktuell med en nyutgåva av Snövit. Utställningen lyfter fram hennes originalbilder ur barnboken ”Vi går till parken” med text av Sara Stridsberg. Årets sommarutställning öppnar den 7 maj med ”Svindlade former och materialexperiment” med den danske konstnären Peter Linde Busk och designgruppen Numen/For Use. I nyproducerade verk och installationer söker de hållbara alternativ.

VÄRLDSARV UTANFÖR LULEÅ

STRAX UTANFÖR LULEÅ LIGGER GAMMELSTADS KYRKSTAD. Har du inte varit här förut så är det kanske dags i vår. Runt en av norra Sveriges vackraste kyrkor ligger mer än 400 röda timmerstugor i ett slags organiserat gytter. Det här var stadens centrum ända fram till 1600-talet. 1996 tog Unesco upp Gammelstads Kyrkstad på listan över världsarv. Platsen som är unik i sitt slag ska därmed bevaras för kommande generationer. Kombinera ett besök i den medeltida kyrkstaden med lite modernt stadsliv i centrala Luleå. I väntan på sommaren kan Luleå bli en perfekt destination för en weekend med shopping, god mat och en härlig hotellövernattning.