Måltiden är en viktig del av resan – ibland den allra viktigaste. På resesajten Tripadvisor har följande städer i Europa fått bästa betyg vad gäller matupplevelsen de senaste 12 månaderna.
1. ROM
PÅ MYSIGA TRATTORIOR serveras traditionell italiensk mat av lokala råvaror. Ofta har restaurangen gått i arv i generationer och de gamla mattraditionerna lever sida vid sida med moderna influenser. Matmarknaderna är som färgstarka tavlor och i ”kiosker” köper du ljuvlig pancetta och pizza. Missa inte Roms gelaterior.
2. KRETA
KRETENSARNA ÄR KÄNDA FÖR sin goda matlagning och ön är rik på lokala råvaror. Åk upp i bergen, slå er ner på en taverna, och beställ in smårätter, mezes, att dela på. Friterad ost, dolmar, solmogna tomater, olivolja från ön, bläckfisk med fänkål …
3. FLORENS
DET TOSKANSKA KÖKET och regionens viner är vida omtalade. Måltiden inleds ofta med pecorino, salami och finocchiona. En paradrätt är ”Bistecca alla Fiorentina”, en annan är pappardelle med vildsvinssås. Sommartid smakar bröd- och grönsakssalladen ”Panzanella” fantastiskt, självklart smaksatt med en lokal jungfruolja.
4. BARCELONA
DET KATALANSKA KÖKET anses vara bland Spaniens bästa. Det är tätt mellan tapasbarerna men Barcelona är mycket mer än smårätter. Läget vid havet gör att det finns gott om fisk- och skaldjursrestauranger. Kataloniens nationalrätt heter ”Pa amb tomaquet” och är en förrätt som består av brödskivor doppade i tomatsås och olivolja. Prova också ”Fideuá” som är en pastabaserad paella.
5. LISSABON
HÄR ÄR MATEN INFLUERAD av tidigare kolonier i Asien, Afrika och Sydamerika. Smaker som piri-piri, kanel och saffran är vanliga. Fisk- och skaldjur är huvudingredienser i många rätter. Grillade sardiner är lika enkelt som gott. På senare år har flera moderna och innovativa restauranger öppnat i Lissabon.
6. PARIS
DET FRANSKA KÖKET ANSES vara ett av de förnämsta i världen och fransmännen själva är stolta över det. Det lär finnas runt 3000 restauranger i Paris. Här finns mat med influenser från landets alla hörn men också från övriga världen. Oavsett om du vill smaka på ”la haute cuisine” eller uppleva en lokal kvarterskrog kommer smaklökarna bli nöjda.