Vaccinera för bästa reseupplevelse

Hands, medical and doctor with patient for vaccine in a clinic for healthcare treatment for prevention. Closeup of a nurse doing a vaccination injection with a needle syringe in a medicare hospital.

Det är härligt att resa. Att upptäcka nya världsdelar med nya kultur- och naturupplevelser berikar livet. Men att resa innebär också en ökad risk för sjukdomar. Med noggranna förberedelser, i god tid, går de att förebygga.

TEXT: INGELA ENGBLOM

BLand det värsta som kan hända under en resa är att insjukna i en allvarlig sjukdom. Med rätt vaccination går det att undvika. Men rekommendationerna kring vaccinationsskydd och annan reseprofylax är komplexa. Råden måste vara individuellt utformade utifrån en rad olika faktorer. De bygger inte bara på till vilket land du ska åka, utan också var i landet du ska befinna dig och hur länge. Hänsyn tas till ålder, tidigare vaccinationer och sjukdomshistoria. Folkhälsomyndigheten ger därför inte några allmänna råd på sin hemsida utan uppmanar till besök på en vaccinationsmottagning.

Det gäller också att vara ute i god tid. Vissa vaccinationer och reseläkemedel bör tas en månad före avresa och för resor till mer exotiska platser kan det krävas upp till tre månader av förberedelser.

Här bredvid får du en övergripande bild av vilka vaccinationer som kan behövas i olika världsdelar. För en korrekt rådgivning, anpassad efter dig och platsen du ska till, kontakta en vaccinationsmottagning. Tänk också på att det är viktigt att se över sitt grundskydd (difteri, stelkramp, kikhosta och mässling) då dessa vacciner är generella för hela världen.