Höstens magi i fjällen

Det är något alldeles speciellt med hösten i fjällen. När luften blir krispig och naturen skiftar färg. Om du aldrig har upplevt hösten i fjällen, vill jag verkligen rekommendera det. Det är en magisk tid och en av de bästa perioderna för vandring. Hösten i fjällen är kort men intensiv. Färgerna exploderar från grönt till alla tänkbara nyanser av gult, orange och rött. Allt detta kan ske inom loppet av bara några veckor i september-oktober, innan frosten har tagit över helt. För att pricka in den bästa tiden, håll koll på väderprognoser och lokala tips från områden du vill besöka.

Något av det vackraste med hösten i fjällen är de tidiga morgnarna. Jag brukar ge mig ut precis när solens första strålar bryter genom dimman. De varma orangefärgade strålarna gör att landskapet ser nästan overkligt ut. Det är värt att stiga upp tidigt, oavsett om du är morgonmänniska eller inte. Ett tips är att ta med en termos med kaffe eller te, sätta dig på en höjd och bara njuta av utsikten. Tystnaden och ljuset på morgonen är något du sent kommer att glömma.

Vädret i fjälltrakterna skiftar fort. På morgonen kan det vara frostigt och krispigt, medan det under dagen kan bli rätt så varmt. Ett bra tips är att klä dig i lager-på-lager, så att du enkelt kan anpassa dig efter temperaturen. Glöm inte att ta med en vindtät jacka och mössa, då höstvindarna på fjället kan vara kalla, även när solen skiner.

Hösten bjuder på de mest fantastiska färger. Fjällen ser ut att nästan brinna i alla nyanser. Om du gillar att fotografera, är hösten i fjällen ett paradis. Även om du inte är en van fotograf kan du ta med dig minnet av fjällens färger i ditt sinne. Glöm inte att ta pauser för att verkligen njuta av naturen omkring dig.

Om du har tur och vädret är klart, kan du få uppleva norrsken. Under hösten är natthimlen ofta mörk nog för att bjuda på ett härligt ljusspel. Mitt bästa tips här är att ladda kameran eller mobilen och ge dig ut när det mörknar. Norrsken börjar oftast som en svag grön skiftning vid horisonten, men snart kan hela himlen lysa upp i gröna och lila strålar. Tag gärna med en pannlampa för att navigera tillbaka hem efter att ha njutit av ljusshowen.

Hösten i fjällen är kort, men varje dag lämnar ett starkt avtryck. Luften, dofterna och de färgsprakande vyerna gör varje tur unik. Så packa ryggsäcken, planera din resa och ge dig ut på fjället i höst. Det är en upplevelse du inte kommer att glömma.

Magnus Noppa
VD Svenska Skidanläggningars Organisation
Instagram: @magnusnoppa