Kultur & Nöjen

BOYBAND-ERAN FÅR NYTT LIV PÅ NYA HAMBURGER BÖRS

I HÖST ÄR DET PREMIÄR för ”A show larger than life” som tar avstamp i några av tidernas största boybands. Det blir en kavalkad av oförglömliga hits från musikgrupper som Backstreet Boys, New Kids on The Block, Take That och Westlife. Showen har premiär på Nya Hamburger Börs i Stockholm den 21 september 2023. På scen ser vi några av Sveriges främsta underhållare som David Lindgren, Boris René, Greg Curtis, Erik Segerstedt och Mattias Andréasson. Efter showen fortsätter festen med en 90-talsinspirerad klubb där DJ-legenden Robert Wåtz bjuder på ikoniska hits.

VÄRLDENS SPEL I GÖTEBORG

PÅ VÄRLDSKULTURMUSEET VISAS en utställning om spel och spelande genom tiderna. Här möter 4 000 år gamla brädspel dagens spelkultur. Spel och lekar har haft en enorm betydelse för människans utveckling över hela världen. Precis som människor utvecklas, utvecklas även nya spel ständigt. I utställningen kommer du kunna utmana nära och kära, lära dig om spel som är förbjudna och spela kopior av spel ur samlingarna. Mekuri karuta, Ganjifa och Wiqi/Go är några av de spel du kan prova på. Världens spel visas till augusti 2024.

ÅRETS KONSTPROJEKT PÅ WANÅS KONST

”WISH YOU A LOVELY SUNDAY” ÄR DEN sydkoreanska konstnären Young-jun Taks första utställning i Sverige. Utställningen har lånat sin titel från den videoinstallation som visas i Långlogen på Wanås och i vilken konstnären kombinerat två distinkta rumsliga miljöer – en kyrka och en queerklubb. Visas till 5 november. Wanås Konst ligger ett par mil norr om Kristianstad. Missa inte Skulpturparken som är öppen året runt. Här finns också café, restaurang och hotell.

KONSTUPPLEVELSER PÅ SÖDRA GOTLAND

LÄNGST NER PÅ GOTLANDS SYDSPETS, invid landsvägen till Hoburgen och 800 meter söder om Sundre kyrka ligger Körsbärsgårdens konsthall. Här finns en konsthall, ett skulpturgalleri och en skulpturpark därtill en vacker trädgård med kryddor, perenner, fruktträd och ett rosarium. I Körsbårsgårdens bistro driver Frida Franke ett kafé och en Medelhavsinspirerad lunchservering. Fram till den 28 juli ställer konstnärsduon BU, d.v.s. Helene Billgren och Stefan Uhlinder ut på Körsbärsgårdens konsthall. I utställningen möts deras konstnärskap på olika sätt.

UPPLEV FRIDA KAHLOS FOTON VID SERGELTORG I STOCKHOLM

DEN VÄRLDSBERÖMDA MEXIKANSKA konstnären Frida Kahlo levde ett turbulent och händelserikt liv. Nu visas delar av hennes privata fotosamling upp i utställningen ”Frida Kahlo – Her Photos” på Kulturhuset Stadsteatern. Ta del av 241 fotografier som representerar olika episoder ur hennes spektakulära liv, format av en spårvagnsolycka, kärleksrelationer, konst och politik. Visas till 1 oktober.