Kultur & nöjen sommaren 2023

LALEH PÅ SOMMARTURNÉ

LALEH ÄR EN AV SVERIGES MEST älskade artister och många har längtat efter att få se henne på scen igen. I år är det dags för en stor sommarturné. Den startar i Helsingborg den 28 juli och avslutas i hennes barndomsstad Göteborg den 26 augusti. I Stockholm, den 19 augusti, blir hon den första kvinnliga artist som gör en egen konsert på Tele2 Arena.

I nästa nummer av Bon Voyage, den 13 juli, då vi har ett stort reportage med Laleh

Foto: Gustav Kaiser

VANDALORUM – KONST OCH DESIGN I SMÅLAND

I UTKANTEN AV VÄRNAMO, ett stenkast från E4:an, ligger Vandalorum, ett museum för konst och design. Här visas 10-15 utställningar per år som presenterar framstående nutida formgivare och konstnärer, såväl svenska som internationella. Byggnaderna påminner om den enorma torklada som en gång låg på platsen. De rymmer förutom utställningssalar även restaurang och butik. I sommar visas en utställning om keramikern och konstnären Lisa Larsson. Utställningen innehåller allt från hennes träfigurer som hon skar som tonåring till de populära stengodsfigurerna från Gustavsbergs porslinsfabrik.

Foto Värmdö kommun

ESTRID ERICSSON OCH FIRMA SVENSKT TENN I HJO

PASSERAR NI HJO I SOMMAR får ni inte missa utställningen om designikonen Estrid Ericsson. Efter sin uppväxt i Hjo flyttade hon till Stockholm och grundade Firma Svenskt Tenn. Den permanenta utställningen på Kulturkvarteret Pedagogien Hjo består av en blandning av exklusiva objekt och vardagliga föremål, fotografier och möbler från Estrids långa karriär som formgivare och konstnärlig ledare.

FOTO PER OLSSON

DARDANUS PÅ CONFIDENCEN

VID ULRIKSDALS SLOTT strax norr om Stockholms city ligger Confidencen. Där spelas för första gången i Norden Rameaus Dardanus mellan 27 juli och 28 augusti. Operaföreställningen är en del av Confidencen Opera & Music Festival. Upptäck 1700-talets teatervärld i sommar!

FOTO: CONFIDENCEN

KONSTRESA TILL DALARNA

KONSTNÄRSGÅRDAR, MUSÉER OCH utställningshallar. Dalarna är fyllt av konstupplevelser. Planera in en rundresa i det pittoreska landskapet i sommar. Här kommer några tips ur det stora kulturella utbudet:

MORA: Zorn under ytan
Zornmuseets sommarutställning 2023 erbjuder en bred exposé över Anders Zorns konstnärskap. Här visas målningar, akvareller, etsningar och skulpturer. Pågår till den 3 september.

Anders Zorn, Midnatt, 1891, Akvarell-UV

 

FALUN: Från svartvitt till färgrikt – konst som förundrar och ger glädje.
I sommar visar Dalarnas museum delar av Region Dalarnas konstsamling från äldre svartvit till färgstark nutida. Fotokonst, grafik, måleri och skulptur av internationellt erkända konstnärer. Pågår till 20 augusti.
Ena holds the sea av Cooper Gorfer 2014


AVESTA: Spår av tid, spår av liv
Verket är ett museum och en kulturarena som inte liknar någon annan. De gamla järnverksbyggnaderna i Avesta är idag fyllda med en mix av historia, teknik, konst och kultur. Varje sommar är Verket hem för Avesta Art som visar svensk och internationell samtidskonst i världsklass, med en ny utställning varje år. 2023 heter den ”Spår av tid, spår av liv” och handlar om hur liver vi levt och de dagar som passerat lämnar avtryck. Pågår till 17 september
Ida Persson, 5,1. Foto: Therese Asplund