Tio saker du inte får missa på Världsutställningen i Dubai

Världsutställningen Expo 2020 Dubai har börjat. Här finns allt från gastronomiska upplevelser och svettiga sportevenemang till gästvänliga robotar och världens första lufttåg. Man kan även äta mat från år 2320 och designa sitt eget flygplan.

EXPO 2020 ÄR DEN första Världsutställningen som arrangeras i Mellanöstern och som pågår mellan 1 oktober 2021 till 3 mars 2022 där Dubai står som värd.

Här samlar Dubai hela världen med fokus på samarbete och för att inspirera till hur vi kan hitta nya lösningar för vår tids största utmaningar.


VÄRLDSUTSTÄLLNINGEN HAR
fascinerat världen i snart 170 år. Både telefonen, färg-TV:n och de första robot-prototyperna presenterades för första gången på tidigare Världsutställningar. Det samma gäller glass och tomatketchup.

Mer än 190 olika nationer deltar på Expo 2020 Dubai – och för förstå gången i historien har samtliga deltagare en egen paviljong, där länderna kommer visa upp sin kultur, teknologi och sina bidrag för hela världen.

Här presenteras några smakprov på vad du kan uppleva på plats:


SAMLA PASSTÄMPLAR FRÅN 192 LÄNDER

Expo 2020 Dubai är något för den som gillar att resa: man får nämligen chans att besöka hela 192 länder. Med det officiella Expo-passet kan man, för första gången någonsin, samla stämplar från alla de olika länder som har en paviljong på utställningen i år.

UMGÅS MED ROBOTAR

Det går att träffa över 150 robotar på världsutställningen, och de är framtagna för att utföra en hel uppsjö olika uppgifter – bland annat hälsa gästerna välkomna, hjälpa besökarna, uppträda samt hämta mat och dryck. Robo- tarna är skapade av Terminus Group, som är ledande inom robotteknik.

LÄR DIG BAKA MED BRITTISKA MÄSTERBAGARE

Om du, som många andra, snöat in på diverse kulina- riska uttrycksformer och bakning de senaste åren kan du slipa på sina färdigheter på Expo 2020. Bageriet och bakskolan Bread Ahead från London håller nämligen workshops på expertnivå.

 

DELTA I SPORTAKTIVITETER FRÅN JORDENS ALLA HÖRN

Expo 2020 Dubai har i samarbete med Dubai Sports Council och Dubai Fitness Challenge tagit fram ett varie- rat sportprogram för gäster, fullt av gratis aktiviteter, och man kan även titta på olika tävlingar. Det är dessutom möjligt att träffa större sportstjärnor, och som inte det vore nog finns det även ett helt fitness- och wellnessområde. Expo 2020 Fitness Village är ett paradis för sport- och träningsintresserade med löparevents, fotbollsplan, cricketbana, gym, multisportområde, en Global Fitness Stage och mycket mer. Det går även att utforska Expo 2020-området på cykel. Totalt finns 23 cykelstationer och 230 cyklar att boka och använda på området.

NJUT AV MAT FRÅN HELA VÄRLDEN PÅ ÖVER 200 RESTAURANGER
Dubai är en kulturell smältdegel. Staden har över 200 nationaliteter, vilket gör att man hittar matupplevelser och smaker från i stort sett hela världen, och Expo 2020 är inget undantag. Det finns över 200 matställen och matkoncept att åtnjuta, och många är framtagna av pris- belönta kockar – som amerikanskfödda Michelin-kocken David Myers, den grönsaksälskande kändisen Matthew Kenney och London-baserade Michelin-kocken och författaren Rohit Ghai. Du kan även utforska smaker från den afrikanska kontinenten i Akubedan African Food Hall och provsmaka regionala specialiteter framtagna av regionala emiratikockar på Rising Flavors.

 

DESIGNA DITT EGET FLYGPLAN

Vid Emirates-paviljongen får man uppleva framtidens design av flygplanskabiner och får möjlighet att utforma sitt helt egna flygplan. Man kan till exempel experimen- tera med att ge planet robotarmar och utforska framti- dens metaller och material.

 

ÅK VÄRLDENS FÖRSTA LUFTTÅG

På Expo 2020 Dubai kan man även åka med inget mindre än världens första lufttåg, som tar med gästerna på en helt unik sightseeingtur genom Expo-området.

 

UPPLEV EN KONSERT MED BEETHOVEN-INSPIRERAD ROBOTORKESTER
I Tysklands paviljong får man uppleva en helt unik kom- bination av rock samt klassisk, akustisk och elektronisk musik när den Beethoven-inspirerade robotorkestern uppträder med en konsert för alla åldrar.

KOCKAR FRÅN MICHELIN-RESTAURANGER BESÖKER JUBILEE GASTRONOMY
På restaurangen Jubilee Gastronomy, som finns i Expo- området, kan man njuta av måltider framtagna av framstående Michelin-kockar som här presenterar några av sina signaturrätter. Det finns även en lounge på takterrassen.

 

NYTT I DUBAI

ST. REGIS DUBAI, THE PALM

Öppnade tidigare i år är strategiskt placerat i hjärtat av Palm Jumeirah, Dubais konst- gjorda ö som har formen som en palm. Hotellet har ett perfekt läge för svenska besökare som vill utforska de härliga stränderna, njuta av utsikten över havet och Dubais häftiga skyline eller göra utflykter till andra stadsdelar. Hotellet har totalt 264 rum och 26 sviter, alla med fönster som sträcker sig från golv till tak - med vidsträckt utsikt över Palm Jumeirah och Dubais storstadssilhuett. Hotellet erbjuder också ett spännande kulinariskt utbud med fyra olika restauranger. stregisdubaithepalm.com

Deep Dive Dubai

14 MILJONER LITER VATTEN , motsvarande sex swimmingpooler i olympisk storlek och 60,002 meter djup. Det beskriver Deep Dive Dubai som är världens djupaste swimmingpool för dykning. Rekordet är verifierat av Guinness World Records. Här kan dykare bland annat utforska en övergiven stad med lägenheter, garage och en arkad. Poolens färskvatten filtreras och cirkuleras var sjätte timme med hjälp av NASA-utvecklad filterteknologi och UV-strålning i ett av de största och snabbaste filtersystemen i regionen https://deepdivedubai.com/

Ain Dubai

EFTER FLERA ÅRS FÖRBEREDELSER , öppnade äntligen världens största och högsta pariserhjul, Ain Dubai, den 21 oktober i Dubai. Hjulet har totalt 48 kabiner med plats till 30 gäster i vardera, varifrån man har en storslagen, 360 graders utsikt över Dubais skyline och välkända Dubai-ikoner som Burj Al Arab, Palm Jumeirah och Burj Khalifa. En rundtur i hjulet tar 38 minuter. https://www.aindubai.com/en/

Upplev Sverige på Expo 2020

”Världsutställningen, Expo2020 Dubai, är en utmärkt plattform för svenska företag och organisationer att visa hållbara lösningar och erfarenheter för de utmaningar vi står inför.

Det finns ett stort intresse från de drygt 190 deltagande länderna att initiera och stärka samarbeten både inom nä- ringsliv, kultur och besöksnäring. Sverige är ett litet land men har en stor inverkan globalt mycket tack vare våra gränsöverskridande samarbeten. Svenska paviljongen är en pop-up av Sverige med mål att stärka en mångsi- dig och positiv Sverigebild med hållbar- het i fokus. Genom deltagandet visar våra drygt 140 samarbetsorganisationer att Sverige är en nation fylld av kun- skap, lösningar och innovationer.

4 snabba till Richard Lundgren, Technical Manager, Deep Dive Dubai

Svenska Richard Lundgren har bott i Dubai sedan 2016. Här delar han med sig av några av sina favoritplatser i staden:

1. BÄSTA STÄLLET FÖR EN MIDDAG?

La Petite Maison, ett trendigt hak inspirerat av det sydfranska köket. Zuma, en av Dubais bästa japanska restauranger med en meny, som är lika sofistikerad som inredningen.        Hutong är en annan favorit, en modern restaurang där menyn baseras på gamla kinesiska mattraditioner.

2. STADENS BÄSTA BRUNCH?

White Beach på Atlantis, där man kan ta ett dopp i poolen efteråt, eller Zuma, som har en fantastisk brunch med till exempel sushi samt ett stort urval av varma rätter, fisk- och skaldjur.

3. BÄSTA STÄLLET ATT SPENDERA EN EFTERMIDDAG MED FAMILJEN PÅ?
Området La Mer har en trevlig stämning och ett bra utbud av shopping och matställen.

4. FAVORITAKTIVITETEN UNDER HELGEN?
Dykning i Deep Dive Dubai