Våra världsarv

Brukar du söka upp världsarv när du är på semester utomlands?

Medeltida städer, tempel och palats. Men visste du att det i Sverige finns 15 sevärdheter som är med på unescos världsarvslista? Från Karesuando i norr till Karlskrona i söder. En del av dem är minst sagt lite udda. Vilka har du redan sett och vilka vill du besöka i sommar?

Laponia

LAPONIA ÄR ETT OMRÅDE, lika stort som tre Gotland, bestående av myrar, gammelskogar, fjäll och glaciärer. I Laponia finns också ett samiskt kulturlandskap och tusenåriga spår av mänsklig historia. Ett fantastiskt resmål för vandring och äventyr.

Struves meridianbåge

I BÖRJAN AV 1800-TALET använde den tysk-ryske astronomen Wilhelm von Struve triangelmätning för att räkna ut jordens storlek. Bågen består av 265 mätpunkter, varav sju ligger i Sverige. Fyra av dem ingår i världsarvet och ligger på bergen Tynnyrilaki (Kiruna), Jupukka (Pajala), Pullinki (Övertorneå) och Perävaara (Haparanda)

Gammelstads kyrkstad

UTANFÖR LULEÅ LIGGER denna pittoreska kyrkstad bestående av 405 kyrkstugor, sex stall, ett avträde samt ett antal borgarhus. De stugor vi ser i dag är främst från tiden kring 1800-talet och alla är belägna runt Norrlands största medeltidskyrka. Passerar ni Luleå i sommar är detta världsarv värt en avstickare.

Höga kusten

ÅK TILL ÅNGERMANLAND FÖR ATT SE det storslagna landskapet som skapats av landhöjningen efter inlandsisens avsmältning. Höga Kusten har världs- rekord i landhöjning, 286 meter, och fortsätter höja sig än idag. Vandra och klättra på detta spännan9de resmål som passar hela familjen.

Hälsingegårdarna

I HÄLSINGLAND FINNS MÅNGA stora gårdar från 1800-talet med mycket snickarglädje. Sju av dem har blivit världsarv. Flera av dem serverar fika med hembakade kakor i utsmyckade salar eller prunkande trädgårdar. Perfekt kaffepaus utmed vägen.

Falun och Kopparbergslagen

DET HISTORISKA INDUSTRILANDSKAPET i Dalarna kring Stora Kopparberget och Falun har haft stort inflytande på vår utveckling. Ett besök i Falu koppargruva är spännande för såväl stora som små.

Engelsbergs bruk

EN GÅNG I TIDEN VAR DETTA världens modernaste järnbruk. Ni får styra färden mot Västmanland för att se denna sevärdhet. Mycket finns kvar från bruket på 1600- till 1800-talen vilket har gett Engelsberg en plats på UNESCOs lista.

Drottningholms slottsområde

PÅ LOVÖN I MÄLAREN LIGGER Drottningholms slott med slottspark och slottsteater. Slottet är det bästa exemplet i Sverige på ett kungligt 1700-talsresidens. Missa inte Kina Slott och våffelserveringen intill.

Birka och Hovgården

UNDER VIKINGATIDEN VAR BIRKA på Björkö norra Europas viktigaste handelsplats. Kungen som vakade över handeln bodde på Hovgården på intilliggande Adelsö. För att komma dit tar ni båten (Strömma) från Stockholms city och får då en härlig tur i Mälaren.

Skogskyrkogården

I ENSKEDE, SÖDER OM STOCKHOLM ligger denna
kyrkogård från 1920. Erik Gunnar Asplund och Sigurd Lewerentz är arkitekterna bakom vad som anses vara en av de viktigaste platserna inom modern arkitektur

Hällristningar i Tanum

HÄR FINNS ÖVER 600 HÄLLRISTNINGSPLATSER som tillsammans innehåller tiotusentals ristningar från bronsåldern. Många hällar är välbevarade och gemensamt berättar de om människor och deras livsvärld för era tusen år sedan.

Hansestaden Visby

VISBY BEHÖVER INGEN NÄRMARE presentation. Medeltidsstaden med sin imponerande ringmur är väl värd sin utmärkelse. Har du inte varit här? Åk hit! Visby är en fantastisk sommarstad.

Grimeton radiostation

I GRIMETON KAN DU FÅ VETA mer om världens enda fungerande långvågssändare, eller med andra ord, världens största sms-maskin. Upplev platsen på backen eller på 127 m höjd. Grimeton är ett internationellt besöksmål för hela familjen.

Södra Ölands odlingslandskap

RADBYARNA, DEN ODLADE MARKEN, sjömarkerna och Stor alvaret utgör världsarvet Södra Ölands odlingslandskap. Området är 56 000 hektar stort och marken har brukats sedan stenåldern. Världsarvet på södra Öland består av 14 socknar och 87 fantastiska byar. Här finns över 140 km vandringsleder som hjälper dig upptäcka det unika landskapet.

Örlogsstaden Karlskrona

STADEN GRUNDADES 1680 och var då en av de mest moderna flottbaserna i världen. Den blev en inspirationskälla för andra och är än i dag ett exempel på en europeiskt planerad örlogsstad