Underbara Julmarknader

Bland det härligaste med julen är alla marknader. Barn som sjunger julsånger, tomtar som dricker glögg och en doft av brända mandlar. Julstämningen och förväntningarna infinner sig oavsett om marknaden ligger utomlands eller i Sverige.

Wien

EN STAD SOM GJORD FÖR ett besök innan jul är Wien. De storslagna barockpalatsen förstärker den romantiska julstämningen. Gör dina julklappsinköp på Wiens största shoppinggata, Mariahilferstrasse och i de små sidogatorna. Det finns era julmarknader i Wien men den mest omtalade är Schönbrunns. Sagolik stämning med doft av julkakor och punsch. I julverkstaden kan barnen baka julgodis och dekorera pepparkakor. Här kan du fynda hantverk av alla de slag.

TALLIN

MAN BEHÖVER INTE bege sig långt bort för att få uppleva en magisk julstämning utomlands. Tallinn är en riktig julstad! Redan i november pyntar de kvarteren innanför ringmuren med dekorationer och julbelysning. På Rådhustorget reser de en gigantisk gran. I de små bodarna kan du handla handstickade ylletröjor, estniska delikatesser och julpynt. Njut av varm glögg och julens godsaker medan du vandrar runt i den medeltida miljön

NEW YORK

FINNS DET NÅGOT MER romantiskt än skridskobanan vid Rockefeller Center i juletid? New York är kanske som allra bäst när julbelysningen smyckar hela staden. Missa inte julskyltning på varuhusen Saks och Macy’s. Det finns era mysiga julmarknader i New York. Är det kallt ute är det skönt att slinka in på Grand Central Terminal och deras julmarknad. 70 stånd från mitten av november till julafton. Union Square och Columbus Circle har också varsin stor julmarknad. För en lite annorlunda upplevelse beger man sig till Bryant Park och ”Winter Village” där små butiker ställer ut och chansen att hitta julklappar är stor.

ÖSTERSUND

ANDRA ADVENT går julmarknaden på Jamtli av stapeln. Varje år kommer 22 000 besökare under tre dagarna för att väcka julkänslor till liv. I en traditionsrik miljö med gårdar från 1800-talet kan ni handla hantverk och lokalproducerade godsaker. Självklart är tomten på plats. I år går Ångtåget från Östersunds station till Jamtli.

STOCKHOLM

Jul på Drottningholm är en julmässa med betoning på svenskt hantverk och småskalighet. 8-9 december har du chansen att möta smeder, ljus- stöpare och halmslöjdare. Självklart dukar även mattillverkare upp sina juliga varor. Både Drottningholms slott och Slottsboden är öppen under marknadsdagarna