Tel Aviv är hett

Coolt, internationellt och fyllt av livsglädje. I Tel Aviv finns något att göra dygnet runt. Följ med till den vibrerande staden som aldrig sover.

STADEN ÄR EN HÄFTIG blandning avav öst och väst, gammalt och nytt. Flanera mellan kontrastrika stadsdelar, prova smaker från hela världen och möt människor lika generösa som färgstarka.
Det finns många skäl till varför Tel Aviv blivit trendigt och populärt. Staden har vuxit snabbt. Idag är Tel Aviv sammanlänkad med den 4 000 år gamla arabiska hamnstaden Jaffa. Börja upptäcktsfärden där. Gränderna snirklar sig i ett pittoreskt gytter och vid bönetid hörs utrop från minareterna. Hantverkare och konstnärer håller till i de gamla kvarteren och stämningen är avslappnad och skön. Här kan du göra marknadsfynd och ta en drink på en mysig bar. Trendiga krogar ligger sida vid med genuin fiskeverksamheten.

AVSTÅNDEN MELLAN STADSDELARNA är inte längre än att du kan gå mellan dem. Styr stegen mot Rotchild Boulevard som är Jaffas motsats. De för Tel Aviv utmärkande Bauhausbyggnaderna kantar den pampiga breda gatan. De vita husen byggdes på 30-talet efter ritningar av tyska och österrikiska arkitekter. Mittstråket är fyllt av tjusiga caféer med ett kontinentalt folkliv.

EN 14 KILOMETER LÅNG BEACH sträcker sig utmed Tel Aviv och binder samman de olika stadsdelarna.
Skyskrapor och palmer reser sig mot himlen. Under dagarna ligger surfare i vattnet och väntar på den rätta
vågen och på stranden hörs bollar som slår mot racketar mellan solbadarna. När skymningen faller förvandlas strandpromenaden till ett mångkulturellt vardagsrum. Här samlas alla, oavsett ålder och religion. Ortodoxa judar, jetsetare och konstnärliga bohemer. Om du promenerar hela vägen från Jaffa utmed stranden hamnar du i Tel Avivs gamla hamnområde. Idag är Namal Tel Aviv en trendig stadsdel med breda trädäck längs vattnet. Mellan uteserveringarna är det fullt av barn som leker och ungdomarna som åker skateboard. Här ligger också Tel Avivs nyaste matmarknad, Shuk Hanamal, med organiska och lokalproducerade varor. Ett fyrverkeri av färger och smaker.

MATEN ÄR ETT KAPITEL FÖR SIG. Gillar du ”fusionkök” kommer du att älska Tel Aviv. Här finns en äkta blandning av matkulturer. Tel Aviv har en befolkning bestående av beduiner, druser och judar som flyttat in från hela världen. Det avspeglar sig i maten. Här finns allt från mezes och koschermat till skaldjursplatåer. Råvarorna är oftast lokalproducerade. Solmogna grönsaker, lamm från trakten och nyfångad fisk. Till det serveras egenproducerat vin. Förutsättningarna i landet är de bästa och köken tar till vara på dem. När dag övergår i natt tar det pulserande klubblivet över och det slutar inte förrän det är dags för frukost. Tillhör du dem som gillar seriöst nattliv kommer du inte att bli besviken. Här festas det som om varje natt vore den sista. Tel Aviv lever bokstavligen 24 timmar om dygnet.

FÖR DEN SOM ÄR KONSTINTRESSERAD är Tel Aviv Museum of Art ett måste. Miró, Picasso, Chagall är bara några av konstnärerna som finns att beskåda här. Lite utanför stadskärnan ligger en scharlakansröd futuristisk byggnad. Det är Designmuseet Holon. Här bjuds det på nytänkande och inspirerande designupplevelser, ofta i interaktiv form.

TEL AVIV HAR SÅ MYCKET ATT erbjuda att man egentligen inte behöver göra några utflykter därifrån. Jerusalem ligger dock bara en timme bort och har du inte varit där vill du säkert åka dit. Få platser väcker så mycket känslor som Jerusalem. Staden som är helig för kristna, muslimer och judar är helt unik i världen. Det är en lika mäktigt som magisk upplevelse att se Klagomuren, Via Dolorosa och Klippmoskén i
vekligheten. Besök även förintelsemuseet Yad Vashem. Här finns oändligt med dokument och fotografier från det nazistiska folkmordet. En del av museet heter ”De rättfärdigas trädgård” och är ett minne av de icke-judar som gjorde betydande insatser under förintelsen. Raoul Wallenberg var en av dem.

EN ANNAN SEVÄRDHET INOM EN timmes resa från Tel Aviv är Bahais Trädgård. Detta blommande underverk ligger i Haifa. På Karmelbergets sluttning ner mot hamnen anlade Bahiarörelsen en trädgård i 19 terrasser med stentrappor, pelarbalustrader och fontäner. Du behöver inte vara trädgårdsnörd för att uppskatta de färggranna rabatterna och välansade gräsmattorna.

EFTER EN UPPLEVELSERIK UTFLYKT i historiska fotspår kan det kännas befriande att komma tillbaka till Tel Aviv. Gör som lokalborna. Jogga på stranden, häng på en uteservering eller spela backgammon i en park. Med 300 soldagar om året och ett skönt medelhavsklimat är det lätt att leva livet utomhus – 24 timmar om dygnet

KORT OM TELAVIV

RESA HIT:
Med Norwegian flyger du
direkt från Stockholm och Göteborg.
Turkish Airlines flyger via Istanbul
och Lufthansa via Frankfurt.
NÄR:
Medelhavsklimat. Tel Aviv är
en året-runt-destination men
bästa perioden är mellan
mars-juni och september-november.
VISUM:
Behövs inte som svensk medborgare.
Dock måste passet
vara giltigt sex månader efter
avresa. Räkna med tre timmar
på flygplatsen före avgång
när ni lämnar Israel.
HELGDAGAR:
När solen går ner på fredag
kväll inleds shabbaten och
sedan följer ett dygn utan
arbete. Mycket är stängt på
lördagar.
SPRÅK:
Hebreiska och arabiska är
officiella språk men nästan
alla förstår engelska.