Ta en resa i sagornas underbara värld

Magiska krafter och busiga upptåg. I sagans värld är ingen för gammal. Besök Alfons Åberg, Emil eller Harry Potter på semestern. 

 

Alfons Åberg 

Missa inte Alfons Åbergs kulturhus om ni är i Göteborg. Här har Gunilla Bergströms figur fått en egen byggnad. Lek blandas med bus och pedagogiska programpunkter. Titta in i höghuset där Alfons bor, hälsa på läskiga monstret och fika i Mållgans Kafé. Dagsprogrammet är fyllt av teater, musikföreställningar och sagostunder. 

Vad: Alfons Åbergs kulturhus

Var: Trädgårdsföreningen, Göteborg

När: Året runt 10-16

Pris: Barn: 85:-, Vuxna 125:-, Familj 380:-

Mumintrollet 

På andra sidan Östersjön väntar en underbar sagoupplevelse. I Mumindalen får ni träffa Tove Janssons härliga figurer. Lilla My springer runt och gör spratt, Mumintrollet och hans familj är mysiga att krama och Morran är lite läskig i sin grotta. Under hela dagen kan ni delta i interaktiva föreställningar. 

Vad: Mumindalen

Var: Nådendal

När:  9 juni–12 augusti klockan 10–18. 13–26 augusti klockan 12- 18.

Pris: endagsbiljett 30 euro (28 på webben), familjebiljetter 108-156 Euro/4-6 personer, barn under 2 år gratis

Astrid Lindgrens stora sagoskatt

Störst är naturligtvis Astrid Lindgren. Nästan alla, liten som stor, har en relation till någon av hennes karaktärer. Börja upptäcktsfärden i Småland och hennes barndomshem Näs. Hon har själv återställt hemmet som det såg ut när hon var liten och idag är det öppet för visningar. På www.filmbyn.se finns en karta över 12 olika inspelningsplatser. Åk runt mellan Katthult, Bullerbyn och andra platser hämtade ur filmerna. Besök också själva Filmbyn med studios från de klassiska filmscenerna. Sedan är ni redo för den omåttligt populära Astridattraktionen:

Vad: Astrid Lindgrens Värld 

Det här är ingen vanlig nöjespark. I ena stunden hissar Emil upp Ida i flaggstången och i nästa hoppar Madicken från ladugårdstaket. Ni får träffa Ronja, bröderna Lejonhjärta och lyssna till Rasmus på luffens vandringssånger. Astrid Lindgrens Värld är en levande teaterpark med föreställningar under hela dagen. Mellan uppträdandena går karaktärerna runt och hälsar på barn och vuxna. 

Var: Vimmerby

När: 9 maj-26 augusti, helgöppet i september. Klockan 10-18 under högsäsong 

(8 juni-26 augusti), annars 10-17.

Pris: endagarskort högsäsong 300:- 

(3-14 år), 410 (15-64 år), 250:- (65+)

Harry Potter

Att resa i Harry Potter fotspår kan fylla en hel semester, ja flera. Starta där allting började. Det var i Edinburgh, på kaféet The Elephant House, som J.K. Rowling började skriva sin bokserie. Gå en rundvandring i Harrys anda och besök Edinburgh Castle som sägs ha gett inspiration till Hogwarts trollskola. Stanna gärna kvar i Skottland och besök Glenfinnan där ångloket Hogwartsexpressen passerar över den berömda viadukten.

Det är inte heller svårt att göra en Londontripp till en Harry Potter-resa. Kings Cross Station ser ut som i filmerna även om plattform 9 ¾ inte existerar. Men här finns en souvenirbutik med Harry Potter-saker. London Zoo är ett måste om ni vill ta reda på om ni är ormviskare. Det var här, i Reptile House, som Harry upptäckte att han kunde prata med ormar. Vill ni inte upptäcka Pottervärlden på egen hand finns både vandrings- och bussturer för mugglare (www.visitbritain.com) och så naturligtvis Warner Bros Studio Tour:

Vad: The Making Of Harry Potter

En bit utanför London ligger studion där åtta av filmerna spelades in. Platsen har förvandlats till ett upplevelsecentrum för Harry Potter fans. Vandringen börjar i Hogwarts stora festsal. Ni får se både interiörer och exteriörer, rekvisita och figurer.  Hälsa på Dobby, rid på en kvast, strosa runt i Diagongränden och avsluta med en kopp varm honungsöl (”Butter Bear”, en alkoholfri söt dryck).

När: året runt 9.30-20.00. 

Pris: vuxna (16+) 41 £, barn (5-15) 31£, familjebiljett 132 £ (4 personer). OBS: förköp krävs och biljetten går att boka inklusive bussresa.