SOL, SVETT OCH SKRATT PÅ SPORTLOVET

Kombinera solresan med rolig träning och hälsosam mat. Varför inte testa något nytt på sportlovet? Crossfit, kitesurfing, padel eller kanske SUP?

TÄNK DIG ATT VAKNA upp tillsammans med familjen på en resort vid havet. Solen är på väg upp vid horisonten och det är varmt i luften. Halva familjen går till poolen för ett morgondopp, den andra halvan prövar en uppmjukande utomhusyoga före frukost. Så fortsätter dagen. Alla gör vad de vill. Tillsammans, två och två eller enskilt. Sedan sammanstrålar hela familjen till måltiderna som är fyllda av solmogna grönsaker och frukter. Resorten har förmodligen ett stort gym med olika gruppträningspass för alla åldrar. Pröva dans, yoga och core. Padelbanorna blir snabbt fullbokade så där gäller det att hänga på låset. Föreställ dig havet och alla vattensporter som väntar utanför resorten. Boka en instruktör och lär dig vågsurf, stand up paddle eller kitesurf. När ingen ser dig smiter du kanske iväg och lägger dig under ett solparasoll med en god bok.

ATT ÅKA PÅ EN TRÄNINGSRESA under sportlovet är en fantastisk chans att få vara tillsammans med familjen och har roligt på en mängd olika sätt. Många har längtat efter en aktiv semester på varmare breddgrader. Våren 2022 kan det bli verklighet (som det ser ut just nu). Sedan UD:s reseavrådan på grund av Covid hävdes har bokningstrycket på utlandsresor ökat lavinartat. Sportlovet kan tyckas långt borta men det kan vara klokt att inte vänta för länge med att boka träningsresan till solen.

PANDEMIN HAR INTE GJORT OSS mindre aktiva – tvärtom. Vi har vant oss vid att vistas ute och röra på oss. Nu, när vi kan resa igen är det troligt att vi tar med oss den trenden till värmen. Det verkar även charterarrangörerna tro. Alla hemsidor (som jag besökt) har en flik för träningsresor, de flesta även specialsidor för familjer.

UTBUDET OCH VARIATIONEN är enorm. En resa kan verkligen bli det perfekta tillfället att testa en ny träningsform och skapa nya vanor. På många hotell har en av restaurangerna ett hälsokoncept vilket gör det mycket lättare att välja bort pommes fritesen och pizzabitarna.

VART ÅKER VI I VINTER? Gran Canaria, Teneriffa och Lanzarote är av tradition populära resmål under sportlovsveckorna och det kommer de att vara även under nästa år. Här är det också lätt att hitta hotell med tränings- och hälsoteman. I vinter räknar ändå researrangörerna med att vi kommer att kunna resa till destinationer som Kap Verde, Hurghada och Maldiverna. Även Thailand håller succesivt på att öppna upp landet för fullt vaccinerade turister. Fortfarande måste vi ha god kontroll över vad som gäller på destinationen. Karantän, vaccinationspas, test varannan dag? Pandemin visade på styrkan med paketerade charterresor. I kris är de ett tryggare alternativ både vad gäller ekonomi och genomförande.

DEN OPTIMALA SPORTLOVSRESAN är nog den som kombinerar vila, rörelse och god mat. Att efter en joggingrunda få slänga sig i havet och skölja bort svetten är en ljuvlig känsla. Med gott samvete kan eftermiddagen sedan spenderas på stranden tillsammans med familjen. En härlig lunch, lite vila i skuggan och massor av lek och skratt.