Ridån går upp

PK0TB2 Marie Fredriksson (Roxette) in November 1989 in Dortmund. | usage worldwide

Föreställningar har vilat, konserter flyttats fram och utställningar ställts in. I vår kommer Sveriges kultur- och nöjesliv att slå ut i full blom igen. Här följer ett axplock av alla guldkorn från några av Sveriges kulturscener.

MALMÖ

vandringsutställningen ”Auschwitz. Not long ago. Not far away”.
Hyllningskonsert till Marie Fredriksson. Ӏnnu
doftar kärlek”

MALMÖ LIVE KONSERTHUS ERBJUDER ETT FULLSPÄCKAT PROGRAM UNDER VÅREN. Nästan varje dag händer någonting. Är du i Malmö 10-12 mars finns möjlighet att uppleva en hyllningskonsert till Marie Fredriksson. ”Ännu doftar kärlek” är en resa genom hennes konstnärskap tillsammans med Malmö Symfoniorkester, Amanda Bergman, Helena Josefsson och Loney Dear. Vi är många som älskar musikalen ”Så som i himmelen”. Den har premiär på Malmö Opera den 30 april. Edward af Sillén står för regin och i rollen som Gabriella ser vi Jenny Holmgren. I maj blir Malmö värdstad för den prisbelönta vandringsutställningen ”Auschwitz. Not long ago. Not far away”. Utställningen har redan lockat över en miljon besökare i bland annat Madrid och New York. För första gången i historien visas denna samling, med mer än 700 originalföremål, genom ett samarbete mellan Musealia och Auschwitz-Birkenau State Museum.

GÖTEBORG

GÖTEBORG FORTSÄTTER ATT FYLLA 400 ÅR. Den riktiga födelsedagen ägde rum i juni förra året men på grund av pandemin kommer kalaset att pågå ända fram till 2023. Kolla in jubileets evenemangskalender med konstoch musikupplevelser, happenings och temaevenemang. På Göteborgs stadsmuseum berättar en utställning om vad som är ”Grejen med Göteborg”. Den första Volvobilen, Bingolotto och gröna kaniner. Frossa bland ikoniska göteborgsgrejer och upptäck nya sidor av staden. På samma museum öppnar utställningen ”Augusta Lundin Sveriges första modehus” den andra april. Augusta Lundin (1840–1919) öppnade 1867 Sveriges allra första couture-ateljé. Utställningen skildrar hennes pionjärarbete som kreatör och entreprenör runt sekelskiftet (1900) och visar hantverket bakom de praktfulla plaggen.

UMEÅ

UMEÅ HAR ETT STORT KULTURUTBUD INTE MINST GENOM NORRLANDSOPERANS BREDA PROGRAMUTBUD. Klassiska konserter, folkmusik, dans- och barnföreställningar. Under våren kommer operan ”Tartuffe”, efter Molières dråpliga komedi, ha Skandinavienpremiär här (2 april). Redan 1980 fick den musik av den amerikanske tonsättaren Kirke Mechem och nu sätter regissören Anne Barslev upp den i Umeå. Missa inte heller Bildmuseet. Vid Umeälvens strand ligger en byggnad som beskrivits som ett av världens vackraste universitetsmuseer. Bildmuseet är en konsthall för samtida konst och här pågår alltid lika intressanta som aktuella utställningar. En av de pågående utställningarna just nu är Architectures of Transition som presenterar nordiska arkitekter och projekt som på olika sätt representerar ett skifte inom den samtida arkitekturen.

STOCKHOLM

STOCKHOLM HAR SAKNAT ”TEATERBUSSARNA” SOM BRUKAR STÅ PARKERADE PÅ RAD UTMED BARNHUSBRON. Hotellen och krogarna har längtat efter alla kultursugna besökare från hela landet. I vår hörs återigen ett förväntansfullt sorl i stadens teaterfoajéer. Rain Man, Saturday night fever, Cosi fan tutti… Härliga favoriter för alla smaker. Förutom privatteatrarna presenterar Dramaten, Kulturhuset Stadsteatern och Kungliga Operan ett härligt utbud i vår. Vad sägs om Cabaret, Sound of Music och Figaros Bröllop? Nationalmuseum på Blasieholmen inleder våren med en utställning om konst och design i 1920-talets Sverige. ”Swedish Grace – konst och design i 20-talets Sverige” pågår mellan 24 februari och 28 augusti. En parad av konst, hantverk, design, mode, fotografi, film och revy förflyttar dig 100 år bakåt i tiden.