PAUSA VARDAGEN MED ETT SPABESÖK

Att åka på spa har blivit ett sätt att orka med en hektisk och uppkopplad vardag. Idag både behöver och unnar vi oss återhämtning. Men hur ska vi välja rätt spa i det enorma utbudet?

ÄR DEN FÖRSTA spavågen drog in över landet runt millenniumskiftet började nästan alla hotell att kalla sig för ”spa”. Ofta hade de bara en bastu i källaren. Det uppstod ett behov av en kvalitetssäkring för att hjälpa spabesökarna rätt och 2004 startade föreningen Svenska Spahotell. Idag har den mer än 40 medlemsanläggningar spridda runt om i Sverige, från skånska Abbekås i söder till Östersund i norr. Stora resorthotell, gemytliga gästgivaregårdar, klassiska kurorter, charmiga herrgårdar och välrenommerade dagspaanläggningar. Sara Hellgren är marknadsansvarig på Svenska Spahotell och hon berättar att de ständigt arbetar med att utveckla och kvalitetssäkra spabranschen i Sverige.
– Alla våra medlemmar har en unik prägel men ändå en tydlig gemensam nämnare – kvalitet!
 
FÖR ETT MEDLEMSKAP KRÄVS att anläggningen uppfyller ett antal kriterier inom fyra hörnstenar: rörelse, vila, mat och dryck samt beröring. De fyra nämnarna har varit desamma sedan start men mycket annat har förändrats sedan dess.
– Numera finns det inte en stereotyp gäst, utan våra spaanläggningar besöks av alla åldrar och i olika syften. berättar Sara Hellgren.
 
SOCIALA MEDIER, SOM INSTAGRAM, har synliggjort spa på ett helt nytt sätt. Kända influencers visar upp sina upplevelser från olika spaanläggningar och inspirerar sina följare. Utbudet är också större och mer lättillgängligt – både ur en geografisk och ekonomisk synvinkel. På loven öppnas anläggningarna upp så att barnen kan prova på. Då åker hela familjen på spa för att få kvalitativ familjetid tillsammans med lugn och ro.
– Tvärtemot vad många tror så behöver du inte bli ruinerad när du åker på spa utan kan ofta hitta prisvärda
kampanjer, säger hon.
SARA HELLGREN BERÄTTAR ATT DE ser en fortsatt ökad efterfrågan på spaupplevelser. Det byggs ständigt nya spaanläggningar och befintliga byggs ut. I takt med att vi tänker mer klimatsmart väljer många bort flygresor och stannar i Sverige.
– Det finns ingen anledning att lämna landet för att gå på spa. Våra anläggningar är bland de bästa i Europa.

Vilka nya spaupplevelser kan vi vänta oss 2020?
– I Sverige är vi generellt skeptiska till spatrender. Vi gillar välbeprövade behandlingar. Som kontrast till alla
”onaturliga” beautybehandlingar som fransförlängningar, naglar och fillers finns det ett växande intresse för upplevelser kopplade till naturen. Kallbad, bastuupplevelser, utomhusträning och liknande aktiviteter tar större plats i utbudet. Sparitualer, som man kan uppleva på egen hand, fortsätter att öka och det finns en stor efterfrågan kring naturliga produkter. Idag vill man att upplevelsen ska vara genuin och klimatsmart vilket går i linje med föreningen som verkar för en hållbar bransch.
 
Har du något tips till den som vill åka på spa?
– Försök att ta ledigt från jobbet en vardag. Då brukar hotellen vara fyllda med konferenser och spaavdelningen förhållandevis lugn. En dag mitt i veckan kan vara mer njutbar än helgen, då det ofta är fullbokat av privatgäster på mysiga spaweekends.

Vad är det bästa med en spavistelse?
– Det är en sådan perfekt kombo! Återhämtning och träning med en härlig måltid som pricken över i:et. Det är livskvalitet.