På Kuba står tiden still

Tropiskt klimat, turkosa hav, pastellfärgade hus, amerikanska 50-talsbilar, rom och handrullade cigarrer. Kuba lockar med unik kultur i ett land där tiden har stått stilla.

 

Kuba, den största ön i tropiska Karibien, lockar alltfler besökare.Fyra miljoner turister besökte Kuba 2016 vilket var en ökning med 14 procent jämfört med året innan. Turistsäsongen på den spansktalande ön varar från november till april. Gamla staden i Havanna, Habana Viejo, med hus från kolonialtiden under 1600-talet och det turisttäta torget Plaza Vieja, är med på UNESCO:s världsarvslista precis som den vackra staden Trinidad som ligger på sydkusten. För den som är ute efter sol och bad är det Kubas semesterort Varadero som gäller. 

Rytmer av salsa

Huvudstaden Havanna lockar med barer, restauranger och salsaklubbar som ligger tätt och säkrar en skön stämning på kvällarna. Överallt finns det dansgolv och danskurser – ta chansen att svänga runt i salsa och andra danser som mambo, rumba och cha-cha.  

Hemma hos-krogar

Prova gärna någon av de många paladares, privatägda och familjära krogar som ett alternativ till restaurangerna. Tre populära matställen i Havanna är Rio Mar, La Guardia och mysiga La Cocina de Lilliam. 

Kända takbarer 

Klassiska Hotel Nacional som var kändishaket nummer ett redan 1930, Parque Central och Inglaterra – alla lockar de med skön atmosfär på sina takterrasser. Vill du gå i Ernest Hemingways fotspår tar du en drink på någon av författarens stamhak – frozen daiquiri på El Floridita eller en mojito på den kända baren La Bodeguita del Medio. 

 

Fakta

Kuba, som har en yta som motsvarar nästan en fjärdedel av Sverige, har en folkmängd på 11,2 miljoner.

Visum och reseförsäkring krävs. För mer information inför resan, gå in på Svenska Ambassadens hemsida: swedenabroad.com.