Naturupplevelser utöver det vanliga

Reseäventyr och vandringar till platser som bjuder på unika naturupplevelser, milsvida vyer och ovanliga naturfenomen. Semester med lata dagar vid poolen får stryka på foten när den storslagna naturen ökar i popularitet.

Aktiv semester och resor med drag av äventyr, utflykter och vandringar i vackra miljöer. Intresset för att uppleva den storslagna naturen ökar – om det så är magiska norrsken i Abisko, djungeln i Amazonas eller världens största träd i Sequoia nationalpark, USA.

Gigantiska träd i Sequoia nationalpark
Gigantiska träd i Sequoia nationalpark

Vi rör oss allt mindre i vardagen. Många svenskar har stillasittande jobb och ett sätt att bryta vardagsmönstret är att vara aktiv under lediga dagar och hämta kraft från naturen. Naturnära upplevelser tillsammans med trevligt resesällskap lockar allt fler. En undersökning från Svenska Turistföreningen, STF, visar att svenskarnas intresse för vandringar och att komma ut i naturen ökar. I studien uppger deltagarna motiv som att de vill ha tystnad och lugn och känna sig friskare och sundare.

Det finns enastående platser med utsikter som bara väntar på att få upplevas. Vårt grannland Norge förknippas ofta med fjordar, fjäll, snö, naturfenomen och
hänförande natur. 2015 gav Innovation Norge ut rapporten ”Key figures for Norwegian travel and tourism 2015”. På frågan ”vad karakteriserar en semester i Norge?” valde hela 92 procent av deltagarna i undersökningen att svara ”Spektakulärt landskap”. En av Norges häftigaste natur-attraktioner, klippavsatsen Trolltunga som sticker ut 700 meter över Ringedalsjön, hade 500 besökare år 2009. Trots att det tar drygt tio timmar att gå den krävande vandringsleden genom högalpina berg så har antalet besökare ökat till 100 000 år 2016. 

Nationalparker och naturreservat drar till sig besökare som på nära håll vill uppleva naturen i form av dimhöljda berg, djupa dalar, dramatiska klippor, vattenfall och glaciärer. Naturfenomen som solförmörkelser och norrsken lockar människor att resa land och rike runt. Aktiv semester med olika teman i naturens tecken gör att våra fem sinnen väcks till liv och ger minnesvärda upplevelser – och kanske ett och annat foto att lägga ut på sociala medier. 

 

Trolltunga i Norge
Trolltunga i Norge