Med familjen i fjällen – ett sätt att minska skärmtiden

En skidsemester har många fördelar – det vet alla som varje år åker till fjällen eller alperna. En av alla positiva effekter är att gemensamma aktiviteter kan minska våra barns skärmtid.

HUR MYCKET TID ska våra barn och ungdomar spendera med sina skärmar? Det är ett högaktuellt ämne. En ny undersökning från Statens Medieråd visar att barn och unga upplever att de lägger för mycket tid på mobilen. Samtidigt visar en annan undersökning gjord på uppdrag av Skistar att 68 procent av de föräldrar som åker på skidsemester tycker att det är ett bra tillfälle att bryta mönster och begränsa barnens skärmtid.

– En skidresa kan ge barn och ungdomar ett nytt beteende att ta med sig hem. Dessutom på ett positivt och naturligt sätt genom att ersätta mobilen och datorn med ro- liga aktiviteter, säger Marie Stenmalm, ansvarig för Skistars skidskola i Sälen.

I SÄLEN OCH PÅ MÅNGA andra orter i Sverige bedrivs en omfattande skidskoleverksamhet. Utbildade instruktörer lär barn och vuxna att behärska tekniken att ta sig nerför snöiga branter. I 22 år har Marie Stenmalm hjälpt barn mellan tre och nio år att lära sig åka skidor. Hon menar att det handlar om så mycket mer än att åka slalom.

– Vi vill bidra till en aktiv livsstil och stärka självkänslan hos barnen, säger hon.

TILL SIN HJÄLP HAR HON och hennes team en livs levande snögubbe som heter Valle. Hans uppgi är att inspirera barnen till att röra på sig och må bra. Valle besöker skidskolan minst två gånger under en vecka och övrig tid får barnen vara tillsammans med hans bästa vänner – skidlärarna. Valle väcker barnens fantasi och gör skidupplevelsen positiv. De spanar e er honom och följer i hans spår samtidigt som de lär sig att åka skidor.

– Det ska vara roligt i backen och alla barn ska känna att de lyckas, säger Marie Stenmalm.

 

EN STUDIE FRÅN Folkhälsoinstitutet (april 2019) visat att barn och unga, framförallt tonåringar, rör sig för lite och är inaktiva ungefär 70 procent av sin vakna tid. Att förändra sina vanor och få in mer rörelse i vardagen är inte lätt. På vilket sätt är skidsemestern ett bra tillfälle för att föra in nya rutiner?

– Det är mycket lättare för föräldrarna att peppa ungdomarna att lämna datorn när de har häftiga alternativ att föreslå, säger Marie Stenmalm.

ATT PROVA FRIÅKNING är många ungdomars dröm. Nu finns det kurser i Freeride att anmäla sig till. Annars är ett tips att börja åka i äventyrs- skidområden som Fun Ride.

– Det tycker jag hela familjen ska prova på. Det är så roligt! Även rädda föräldrar kan hitta banor som passar dem. Alla kan utmana alla och tillsammans uppleva nya spännande saker.

EN POSITIV EFFEKT MED en aktiv semester är att hela familjen gör saker tillsammans. 66 procent av föräldrarna i Skistars undersökning upplever att skidsemestern stärker relationerna i famil- jen. Marie Stenmalm håller med.

– Det faktum att man gör saker gemensamt inspirerar de unga till att vilja komma ut och lämna dataspelen för en stund

Marie stenmalms råd inför skidsemestern med barnen:

PRATA MED BARNEN INFÖR RESAN Berätta om vad som väntar. Visa bilder från en skidort. Att längta är halva resan.

TA DET LUGNT
Undvik att stressa – det smittar av sig på barnen och skapar oro. Låt det ta tid. Känn på utrustningen och prova pjäxorna kvällen innan det första åket. Om de gråter när de kommer ut är det oftast för att de är rädda. Försök att inte pressa dem även om du tror att det är för deras bästa. Vi föräldrar vill ju så mycket.

LÅT DEM PROVA SJÄLVA
”Kan själv” är ett bra och sant uttryck. Låt dem testa själva i sin egen takt. Som förälder ska du varken putta eller överbeskydda. De lär sig fortare och får bättre självkänsla när de får prova sig fram själva. Om du inte vågar släppa barnen kan det bero på din egen osäkerhet. Ta en skid- lektion! Små enkla tips kommer att göra dig till en bättre och tryggare skidåkare. Om du vågar släppa då vågar barnen också – och skidsemestern blir mycket roligare