KULTUR & NÖJE
SVERIGE ÅRET RUNT

Upptäck Ravinen på Bjärehalvön

Foto: Mikael Bertmar

HÖSTEN 2021 INVIGDES KULTURHUSET RAVINEN PÅ BJÄREHALVÖN I SKÅNE. Det är en mötesplats för konst, musik och design och som bjuder på kulturella upplevelser året runt. Konsthallen ligger vid Norrvikens trädgårdar och har fått sitt namn av bäckravinen som ligger intill. Den strama och stilrena byggnaden är ritad av arkitekten Pontus Möller och fasaden består av svarta träpaneler och stora glaspartier. Initiativtagare till Ravinen är konstnärerna Ulla och Gustav Kraitz som i tre decennier arbetat för att skapa en plats för konst på Bjärehalvön. Fram till den 4:e september pågår deras utställning ”Livet”. Missa inte Café Celadon. Utsikten över Laholmsbukten är milsvid.
ravinenkultur.se

Foto : Mikael Bertmar

Avicii Experience
– en hyllning till en saknad världsartist

Foto: Sean Eriksson

I VINTRAS ÖPPNADE ETT HYLLNINGSMUSEUM TILL TIM AVICII BERGLING I EN AV HÖTORGSSKRAPORNA I STOCKHOLMS CITY. Avicii Experience är en interaktiv utställning som ger en närmare inblick i artisten Aviciis och personen Tim Berglings liv. Vi får följa honom från pojkrummet på Östermalm till de hektiska världsturnéerna. Här kan besökare uppleva musikens värld via Avicii, hans medmusiker och låtskrivare. Prova att mixa hans låtar och lyssna på outgivna demos. En del av intäkterna går till stiftelsen Tim Bergling Foundation.Bakom utställningen står Pophouse Entertainment som bland annat äger Abba The Museum. De har förvandlat hela Hötorgsskrapan till ett digitalt kulturhus ”Space” med bland annat ett stort gamingcenter.
aviciiexperience.com

Foto : Johanna Petterson

Paradoxala museiupplevelser

Foto: Pressbild

I APRIL ÖPPNADE PARADOX MUSEUM PÅ SERGELGATAN VID HÖTORGET I CENTRALA STOCKHOLM. Bakom satsningen står Janne Broman som öppnade Fotografiska 2010. På tusen kvadratmeter visas 70 paradoxbaserade utställningsföremål som lurar ögon och hjärna. Paradox Museum visar upp nya perspektiv som får besökaren att ifrågasätta sina sinnen. Utställningen berättar också om vetenskapen bakom dessa paradoxer och vänder sig till alla åldrar. Paradox Museum är en lekfull värld fylld av
oväntade optiska och interaktiva upplevelser.
paradoxmuseumstockholm.com

Foto : Pressbid