Kultur & nöjen. Stockholm

EN MIDSOMMARNATTSDRÖM
- En evig saga för vilsna vuxna

Robert Fux i rollen som Puck.

KUNGLIGA OPERAN FYLLER 250 ÅR och bjuder på en stor jubileumsrepertoar. Ett exempel är att Benjamin Brittens Shakespearsdrama ”En midsommarnattsdröm” som sätts upp för första gången på 60 år. Underrubriken är ”En evig saga för vilsna vuxna” och i Tobias Theorells regi förvandlas den muntra sagan till ett utforskande av det undermedvetna. Spelas till den 25 maj.
operan.se

PICTURE THIS GALLERY

STOCKHOLM HAR FÅTT ETT NYTT GALLERI för fotokonst. Du hittar det på Södermalm vid Mariatorget. Picture This Gallery ligger i ett av Stockholms vackraste byggnader, Monténska Huset, även kallat Tvålpalatset. Galleriet har flera utställningsytor där den stora hallen, Tvålsalen, presenterar det bästa av samtida internationella konstnärer. I The Vintage Vaults visas verk av fotokonstens pionjärer från 1800- och tidigt 1900-tal. I markplan ligger en butik med bland annat utvald fotokonst i större upplagor. picturethis.art

SÖMNLÖSA NÄTTER
FRÅN 1980-TALET I MODERNA MUSEETS SAMLING

Foto: Åsa Lundén/ Moderna Museet

OM DU ÄR I STOCKHOLM, ta en promenad ut till Skeppsholmen och gör ett besök på Moderna Museet. Hela året visas en utställning med 1980-talet som tema. Då trädde en rad starka kvinnliga konstnärskap fram i både Sverige och Norden. De är utgångspunkten i ”Sömnlösa nätter – Från 1980-talet i Moderna Museets samling”. Här ser du verk av bland andra Cecilia Edefalk, Tuija Lindström, Ingrid Orfali och Cindy Sherman. Utställningen innehåller olika konstformer som olja, foto, skulptur och video. modernamuseet.se

STADSVANDRING PÅ SÖDERS HÖJDER

Foto: Åsa Lundén/ Moderna Museet

GÅ EN GUIDAD TUR I DE GAMLA ARBETARKVARTEREN på Södermalm. Skinnarviksberget är en av Stockholms vackraste utsiktsplatser men en gång i tiden var levnadsförhållandena kring berget hårda. Upptäck Yttersta Tvärgränd och Monteliusvägen och hör om dåtidens repslagare och rännstensungar. Här levde de trångt med många sjukdomar, förorenat vatten och hög spädbarnsdödlighet. Lyssna till historien om hur arbetarnas förhållanden har förändrats genom tiderna.

PIPPI ÄR TILLBAKA PÅ DJURGÅRDEN

Foto: Markus Gårder

SUCCÉN ”PIPPI PÅ CIRKUS” är tillbaka i sommar. Nypremiär den 15 juni. Föreställningen är en cirkusmusikal för hela familjen. Björn Ulvaeus, Maria Blom, Tilde Björfors och Cirkus Cirkör har skapat en sprakande föreställning baserad på Astrid Lindgrens berättelse.
pippicirkus.se