Familjeäventyr i Sverige

Är ni familjen som längtar efter äventyr och spännande aktiviteter, pirr i magen och häftiga naturupplevelser? Här tipsar vi om några saker som ni kan göra i Sommarsverige.

Älgsafari i Skinnskatteberg

FOLK FRÅN HELA VÄRLDEN reser till Bergslagen för att få se älg. Det är en spännande upplevelse som startar under sen eftermiddag. Tillsammans med en vildmarkskunnig guide lagar ni en middag över lägerelden. Ni får höra berättelser om älgen och om vilka andra vilda djur som finns i skogen. Hur ni ska göra och vad ni ska tänka på för att maximera er chanser att få se dem? När skymningen faller vandrar ni i grupp på djurens egna stigar in i den täta skogen. Tänk på att barnen måste vara så pass stora att de orkar gå och hålla sig vakna. När det blir dags för att sova kryper ni in i en kolarkoja. STF:s Kolarbyn Eco Lodge är Sveriges mest primitiva – och helt unika – vandrarhem.

Birka Vikingastaden

MÅNGA FASCINERAS AV vikingatiden.Är ni nyfikna och vill veta mer ska ni ta båten ut till Björköi Mälaren. Här ligger Birka, Sveriges första stad, som idag är ett av Unescos Världsarv. I den rekonstruerade vikingabyn kan ni försöka föreställa er hur det var att leva på den tiden. Under högsäsong finns möjlighet
att åka vikingabåt och se scener från vikingaslag.

Zipline i Åre

ADRENALINPÅSLAG I VACKER fjällnatur. Så skulle man kunnabeskriva zipline i Åre. Fastspända i en sele glider ni längs en vajer över raviner och mellan trädtoppar. Alla som är över 120 cm kan prova på aktiviteten vilket gör zipline till ett perfekt familjeäventyr. Här finns en grön och en svart bana.
Den gröna är indelad i fyra sträckor och åker tre gånger över Susabäcken. Är ni en familj med lite äldre barn (där alla väger över 40 kg) kan ni flyga snabbt och högt i den svarta banan.

Surfa i Apelviken

ÄR NI SUGNA PÅ ATT prova på att surfa i någon form? Då är Apelvikens långa sandstrand utanför
Varberg ett hett tips. Här kan ni prova vind- och vågsurf eller varförinte stand up paddling (SUP) eller
kitesurf. Det finns kurser att boka och utrustning att hyra. Anamma Varbergs surfkultur, ta brädan
under armen och ge er ut i vågorna. Om det är någon i familjen som inte känner sig hågad ligger
Åkulla bokskogars magiska vandringsleder tre mil bort

Grottorna i Lummelunda

ÅK TILL GOTLAND och upptäck en fascinerande värld under jord. En och en halv mil ifrån Visby ligger en av norra Europas största grottor.

Tillsammans med en guide går ni genom långa gångar till en grottsal. Här finns fossiler och vackra droppstensformationer. För barn mellan 4 och 6 år finns specialturer och för de som verkligen söker spänning går det att boka ett Grottäventyr. Med hjälm och ficklampa tar sig

gruppen 500 meter in i berget i små båtar. Oavsett vilket tur ni väljer är
temperaturen alltid åtta grader. Bra skor och varma kläder är ett måste.