EGET BOENDE I FJÄLLEN – en toppaffär

MÅNGA SIAR OM ATT hemestertrenden är här för att stanna. Intresset för fjällen ökar markant och inte bara för skidåkningens skull. Att vandra, jogga och cykla över bergen har blivit inne. Pandemin påverkar både våra semestervanor och val av investeringar i fritidsboenden. Istället för att turista långt borta eller köpa hus utomlands vänder vi blickarna mot Sverige. Det har bidragit till en ökad efterfrågan på fritidsboenden i fjällen. Hösten har präglats av hög aktivitet med många försäljningar. – Allt fler känner att det är tryggt och säkert att investera i ett fritidsboende i fjällen, säger Daniel Nyström, registrerad fastighetsmäklare i Idre.

DALARNA HAR PRISERNA fördubblats de senaste fem åren och ingenting tyder på att en avmattning är i antågande. Marknaden stod visserligen stilla under våren men har återhämtat sig med råge under hösten. Daniel Nyström tror att en svajig börs tidigare i år bidrog till att en del valde att investera i fastigheter i stället. – Att köpa ett fritidsboende i fjällen är en stabil och god investering. Det är inte ovanligt att kunder tar lån på sina bostadsrätter i Stockholm och Göteborg för att investera i ett fritidsboende fjällen. Kan de dessutom tänka sig att hyra ut de veckor de inte nyttjar boendet kan det bli en riktigt bra affär, säger han.

VÄRDEÖKNINGEN ÄR EN DEL av affären. Uthyrningen en annan. Det faktum att allt fler vill åka året runt till fjällen innebär att efterfrågan på hyresobjekt också ökar. Möjligheten till hyresintäkter är en viktig parameter för många som köper boende i fjällen. – Nu får investeringen ett högre värde genom att avkastningen för uthyrningen blir större. Nyårsveckan och Stockholms sportlov är redan fullbokade i fjällen. Det är riktigt bra siffror på uthyrningen, berättar Daniel Nyström.

HAN DRAR ETT EXEMPEL. Om du köper en fastighet för tre miljoner går det att få ut 100 000 kronor i netto per år genom att hyra ut. Med nuvarande skatteregler kan du tjäna upp till 40 000 kronor utan att behöva ta upp det i deklarationen. Därefter får du dra ytterligare 20 procent av hyresintäkten. Genom att hyra ut kan du täcka dina kostnader för el, värme, försäkringar, räntor och underhåll. – Det innebär att boendet inte har några kostnader utan kanske till och med går plus. För den som vet med sig att de bara kommer att vara i fjällen några veckor är det guldläge att hyra ut. Om de nyttjar boendet tre veckor om året är det 49 kvar att hyra ut. Det blir en slant, säger han.

SJÄLVA UTHYRNINGSPROCESSEN är ofta enkel och smidig. Idag när efterfrågan är stor krävs det inte mycket marknadsföring utan det kan räcka med att lägga ut boendet på till exempel Blocket eller Airbnb. För att slippa arbetet runtomkring kan det ändå vara skönt att låta en förmedling ta hand om uthyrningen. De tar ut en avgift men sköter allt från bokning och byte av nycklar till städning.

DE FLESTA SOM KÖPER EN STUGA eller lägenhet i fjällen är nöjda med om de täcker sina kostnader genom uthyrningen. Även om investeringen är god så är syftet inte att bli rik. I princip har de ett ”gratis” semesterresmål som de i bästa fall kan göra sig en vinst på vid försäljning. – En stuga i fjällen är en bra placering, men inte bara i penningkapital. Det är framförallt en investering i hälsa, gemenskap och livskvalitet, säger Daniel Nyström.