Drömmar om andra breddgrader

Drömmar om andra breddgrader

En gnistrande skiddag i Alperna, en stekande sol i Asien eller ett safari på Afrikas savanner. Ingenting kan stoppa oss från att drömma. Det kommer en dag då vi kan resa igen – tills dess får vi längta och göra upp planer.

EN RESA UTOMLANDS breddar våra vyer. Spännande möten med främmande kulturer, nya intryck och
exotiska smaker berikar oss och ger ökad förståelse för andras situation. Under senare år har det varit lätt och billigt att resa. Många har haft vinterns resa inbokad innan höstens är genomförd. Kanske har det varit lite väl enkelt? Hur förberedda har vi varit? Har vi ens hunnit längta mellan avgångarna?

NU HAR VI TID FÖR DRÖMMAR och fantasier. Låt resan börja vid datorn. Följ inspirerande bloggar och intressanta hashtags, googla och gör djupdykningar ner i kuriosa och historia. Leta härliga boenden, prisvärda krogar och udda sevärdheter. Nästa resa kan bli något alldeles utöver det vanliga tack vare din research. Sedan, när gränserna öppnas och flygen börjar lyfta är det bara att trycka på bokningsknappen.

I SKRIVANDE STUND är inte alla flygrutter inför nästa säsong bokningsbara. Mindre paketreseföretag har svårt  att sälja kompletta program då de inte vet om och hur flygen kommer att gå. Ingen vet hur man tar sig till skidbackarna i Andorra eller safariupplevelsen i Kenya i december? Vad researrangörerna istället erbjuder är möjligheten att göra en preliminär bokning så att du är garanterad plats, har något att se fram emot men även möjlighet att boka av eller om. I princip erbjuder alla researrangörer generösa avbokningsregler just nu, även de stora charterbolagen.

SÅ, VAD HAR VI LÄRT OSS under våren 2020? Vi har insett att vi inte kan ta något för givet. Det oförutsägbara kan alltid inträffa. Hädanefter kommer vi att teckna en försäkring, ha koll på avbokningsregler och ta reda på vad som händer vid inställda flyg och eventuella konkurser. Framförallt vet vi nu att UD:s rekommendationer gäller. Följer vi inte dem har vi inga rättigheter. Reser man till ett land trots UD:s avrådan ställer man sig utanför reseskyddet.

VI ÄR MÅNGA SOM UNDER senare år lärt oss att plocka ihop våra egna resor via olika bokningssajter. Det har tyvärr blivit dyrt för en del resenärer i år. Charter är oftast säkrare eftersom paketresor omfattas av resebolagens resegaranti. Ett tips är att alltid boka en resa med avboknings- och ombokningsmöjligheter och att göra köpet med kreditkort. Då är du också bättre skyddad om flygbolaget eller paketresearrangören skulle gå i konkurs.

VART DRÖMMER DU OM att resa i höst och vinter? Inför 2020 låg Gran Canaria, Bangkok och Mallorca högst på topplistan. Det blir spännande att se vilka destinationer som blir mest populära nästa säsong. Har våra val och önskemål förändrats? Längtar vi tillbaka till platser där vi varit tidigare eller vill vi upptäcka nya? Kanske dröjer det innan de länder vi vill besöka öppnar sina gränser.

FÖRMODLIGEN KOMMER DET att ta lite tid för flygbolagen att komma igång igen. Men det kommer en dag då vi kan resa igen och fram tills dess får vi dagdrömma och göra upp resplaner.