Bon Voyages 7 Skollovstips

Även om julen står för dörren dröjer det inte länge förrän det är dags för sportlov. I dagsläget är det fortfarande osäkert vad vi kan och får göra i vinter men här kommer ändå några tips till er som inte vill åka skidor på jul- och sportlovet.

TEXT: INGELA ENGBLOM

1. GLASS I STORA LASS I ROM

COLOSSEUM, PANTHEON OCH Fontana di Trevi. Rom är som ett levande museum – vackert, spännande och spektakulärt. Under tidig vår kan vädret vara nyckfullt men å andra sidan slipper ni köerna till Sankt Peterskyrkan och Sixtinska kapellet. Det finns någonting för alla åldrar och
smaker. Frossa i glass, kryp in i klaustrofobiska katakomber, ro eller cykla i den lummiga parken Villa Borghese. Mode och designintresserade blir inte besvikna. Maten är ännu en anledning i sig att resa hit. Pasta, pizza, risotto…

2. BADA I VARMA KÄLLOR PÅ ISLAND

REYJKJAVIK ÄR EN HÄFTIG STAD.

Designhotell, sushi i världsklass, trendiga barer och djuphavsfiske. I hamnens gamla packhus ligger hummerbarerna på rad. Upptäck allt vad ön har att erbjuda. Varma källor, jeepsafari,islandshästar,
grottbesök och forsränning. Det mest spektakulära är kanske att snorkla i Tingvallas djupa raviner. Vintern är en prisvärd period för en Islandsresa och restiden från Stockholm är inte mer än 3,5 timme.

3. MADEIRA – ÄVENTYRENS Ö

SPÄNNING, SAGOLIKA naturupplevelser, klippbad och gudomlig mat möter besökare på Madeira.
Ön ute i Atlanten är som en blomstrande trädgård. Temperaturen ligger mellan 18 och 24 grader året runt. De höga bergen är dramatiska och bjuder på hisnande äventyr. Vandra utmed öns levador, som är gamla bevattningskanaler. Lederna finns i olika svårighetsgrad och nås genom att ta en lokalbuss från där ni bor. Levadorna går genom otillgängliga bergspassager, urskog, bananplantager och djupa dalar. De svåraste lederna kräver både ficklampa och klättervänliga skor. Vågsurf, golf och canyoning är andra populära aktiviteter på ön. Huvudorten Funchal har allt du kan önska av en semesterstad. Butiker, mysiga caféer och riktigt bra krogar.

4. MALLORCAS UNIKA NATUROMRÅDEN

DEN POPULÄRA SEMESTERÖN är mer än sol, strand och sangria. Läget gör att Mallorca har många skyddade områden med stor biologisk mångfald. Nationalparken Serra de Tramuntana (UNESCO) är den största skyddade arealen på ön. Vandra eller cykla upp och nedför berg på mer än tusen höjdmeter. Njut av utsikten från de branta klipporna. Ett annat äventyr väntar utanför Mallorcas sydvästra kust. Ön Sa Dragonera ser ut som en sovande drake med sina dramatiska klippor och karga bergslandskap. En helt annan natur möter besökarna i S’Albufereta på norra Mallorca. Havsbukten är full av fågelrika våtmarker med laguner, kanaler och sanddyner.

5. I PIPPIS FOTSPÅR

GOTLAND ÄR EN HÄFTIG Ö året runt. I mars är det inte sandstränderna som lockar men det finns mycket kul att se och upptäcka ändå. Varför inte gå i Pippis fotspår? Sedan TV-serien från 1968 spelades in med Inger Nilsson har Pippi förknippats med Visby och Gotland. Gotlands officiella besöksguide har listat 19 platser från inspelningarna. På hemsidan och på Visby turistbyrå finns kartor och beskrivningar. Ett kul och annorlunda sätt för en upptäcktsresa med hela familjen.

6. HEMESTERSAFARI PÅ KOLMÅRDEN

KOLMÅRDEN HAR HAFT ÖPPET under hela pandemin även om vissa delar är stängda och antalet besökare begränsat. Kolmården är Nordens största djurpark och här finns stora ytor att röra sig på. Kom ihåg att förboka din entrébiljett. I parken möter du allt från älg till lejon, ofta på när håll. En anledning att resa hit är gorillaungen Kione som kom till världen i höstas. Hon är den första gorillahonan som fötts i Sverige. Kombinera med hotellvistelse, restaurangbesök och spa.

7. TA MED HUNDEN PÅ LOVET

MÅNADER AV SOCIAL DISTANSERING, har lett till att husse och matte är rädda för att lämna sina bästisar när de ska ut och resa. En undersökning från Hotels.com visar att drygt en fjärdedel (27%) av de svenska husdjursägarna känt ökad stress när de måste skiljas från sina husdjur under pandemin. Det har resulterat i att sökningar efter husdjursvänliga hotell ökat med 300% under det senaste året. Därför lanserar Hotels.com kategorin ”Husdjursvänligt”. Till sin hjälp för att granska hotellen har de tagit hjälp av kräsna husdjursexperter ”Creature Critics”.