BON VOYAGE TIPSAR

WEEKEND MED vårkänslor

BUNDORAN - IRLAND FÖR SURFARE

SURFING ÄR KANSKE inte det första
som dyker upp när du funderar
över Irland som resmål. Men den
natursköna ön bjuder på flera bra
surfställen. Irlands ”surfarhuvudstad”
Bundoran i grevskapet
Donegal har till exempel framhävts
som en av världens 20
bästa surfplatser av National
Geographic. Mullaghmore Head
i Sligo är en favorit bland professionella
surfare, det är här man
hittar de största vågorna. Vill
man kombinera surfupplevelser
med kultur, matupplevelser och
vandring är möjligheterna många
längs med Wild Atlantic Way.

MALLORCA PÅ TVÅ HJUL

MALLORCA ÄR SOM GJORT för att upptäckas från cykelsadeln. Med en kuperad terräng, ett behagligt Medelhavsklimat och en bra infrastruktur för cyklister är det ett perfekt resmål för cykelturister. Bästa sättet att få en översikt över de olika rutterna är att ta del av turistrådets officiella cykelöversiktsplan, ”Plan de Vías Ciclistas” (PVCM), som klassificerar alla vägar och leder i olika kategorier, baserat på sträckornas säkerhetsnivå och trafik. Utifrån denna kategorisering finns totalt 16 olika cykelruttförslag att välja mellan. Rutterna täcker hela ön och passerar flera kända sevärdheter, historiska byggnader, mysiga städer, byar och Tramuntana-bergen.

Game of Thrones Studio Tour

– UPPLEV SERIEN BAKOM KULISSERNA

UNDER 2021 LANSERAS den nya attraktionen Game of Thrones Studio Tour på Linen Mill Studios i Banbridge på Nordirland. Här kan man uppleva originalrekvisita och vapen från serien, ta del av spännande ”behind the scenes”-fakta från inspelningarna liksom delta i flera interaktiva aktiviteter. Det centrala elementet i utställningen är Stora salen i Winterfell men det finns även andra fullt utsmyckade inspelningsset, från King’s Landing till The Wall. Utställningen är utvecklad under licens tillsammans med Warner Brothers Consumer Products och skapad av HBO Licensing and Retail®. Irland är bland de länder där flest GoT-scener har spelats in och utställningen kommer bli den enda permanenta, officiella GoT-upplevelsen i världen med officiell licens.

Upplev The Crown

– DIGITALT FRÅN MALTA

DEN SOM FÖLJT NETFLIXSERIEN THE CROWN från start uppmärksammade kanske öppningsscenen där Drottning Elizabeth och prins Phillip befinner sig på Malta. Drottningen körs runt i en motorbåt och tar bilder av prinsen som ror en roddbåt. I bakgrunden syns Maltas turkosblåa vatten. Ön blev en uppskattad tillflyktsort under de år som prins Philip tjänstgjorde som marinofficer på ön. Drottning Elisabeths dåvarande residens Villa Guardamangia restaureras nu för att öppna upp för allmänheten.

Tillsvidare kan bostaden upplevas virtuellt:
heritagemalta.org/villa-guardamangia

Braga

– EUROPAS BÄSTA RESMÅL 2021

PORTUGALS TREDJE STÖRSTA STAD BRAGA som ligger i norra delen av landet har röstats fram till European Best Destination 2021. Utmärkelsen är ett initiativ av organisationen med samma namn vilken arbetar för att främja europeisk turism. Städer som Paris, Rom, Wien och Florens fanns med bland finalisterna, men när resenärer i över 190 länder över hela världen lagt sina röster var det Braga som kammade hem flest. Staden framhävs för sin hållbara turismutveckling samtidigt som de haft den största turisttillväxten i Europa. Området Bom Jesus do Monte har nyligen adderats till UNESO:s världsarvslista. Besöka klostret Tibães som är känt för att vara ett så kallat moderhus inom Benediktinerorden. Staden är internationellt erkänd för sin gastronomi, sitt universitet och för sitt strategiska läge i närheten av Portugals största och äldsta nationalpark, Peneda-Gerês.