4 Höjdare

Alper eller Pyrenéer? Puder eller nypistat? Raclette eller tapas? Det är hög tid att boka vinterns skidresa. Här tipsar Bon Voyage om fyra helt olika vinterdestinationer i Europa.

SCHWEIZ
VAL D`ANNIVIERS

 

AL D’ANNIVIERS är en oupptäckt pärla med fantastisk skidåkning, vänliga människor och total avsaknad av liftköer. Det tar tre timmar med bil från Geneve men det är värt varenda mi- nut. Val d’Anniviers ligger i kantonen Valais och består av fem skidorter. St Luc och Chandolin hänger ihop liksom Grimentz och Zinal. Vercorin ligger lite för sig själv. De två förstnämnda systemen bjuder på mängder av backar i varierad svårighetsgrad. Vid nysnö är offpiståkningen lättillgänglig och bitvis utmanande. Att vandra på stighudar och snöskor är också populärt i dalen. Byarna är vykortsvackra med gamla alphus i mörkt trä och snirkliga gränder. Byarna ligger högt. St. Luc som är en populär utgångspunkt ligger på 1655 meters höjd.

Här kan ni bo på Hotel Bela Tola, ett anrikt familjehotell med utsikt över dalen och Matterhorn. Ännu högre upp, på 2 000 m.ö.h. ligger Chandolin Boutique Hotel med kanske Europas vackraste läge.
Kilometer pist: 200
Missa inte: raclette gjord på ostar ifrån dalen

 

BARA EN DRYG TIMME från Geneve, i Le Grand Massif, ligger La Flaine. Låt dig inte avskräckas av betong- bebyggelsen. Den bilfria skidorten byggdes som
ett konstprojekt på 60-talet och med lite ansträngning går det att se skönheten i byn. Det är väldigt funktionellt och vart du än bor är det i princip ski-in-ski-out. Liftsystemet sträcker sig runt hela berget men har
också förbindelse till Les Carroz,
Samoëns, Sixt och Morillon. Det
nns backar så det räcker och
ett stort offpistområde. Byn
är känd för att vara snösäker och många nedfarter
är dessutom vända mot
nordväst vilket gör att snön
håller länge. Uteserveringar
na har lyckats hitta sollägen
och serverar vällagad fransk
mat. Det vanligaste boendet är
i lägenhetshotell.

Ett exempel är 
Résidence La Forêt med bra läge 
och rymliga rum. UCPA (ideell fransk organisation för sport och friluftsliv) har
ett center i byn som håller hotellstandard och erbjuder ett fullspäckat aktivitetsutbud på berget.

Kilometer pist: 265

Missa inte: utomhuskonstverket ”La tête de Femme” av Pablo Picasso

FRANKRIKE
LA FLAINE

ITALIEN
ARABBA

DE FLESTA HAR NOG hört talas om Sella Ronda. Det är den 26 kilometer långa alpina skidsafarin kring Sellamassivet. Den går att hoppa på från era orter och åka åt bägge hållen. Medsols den ena dagen och motsols den andra. De
t blir garanterat olika upplevelser. Men det finns andra mer spektakulära åk i massivet. I mitten reser sig det glaciärklädda berget Marmolada. Ta kabinbanan upp till Punta Rocca på 3309 m.ö.h. och åk den 12 kilometer långa pisten nerför glaciären. En annan tur, vilken anses vara den vackraste i Dolomiterna, går från Armentarola. Väl nere väntar hästar på att dra skidåkarna tillbaka till liften.

Bor gör ni med fördel i Arabba där backarna är lite brantare. Här råder hög charmfaktor i genuin bergsby. Där finns många mysiga pensionat som erbjuder halvpension men även lägenheter att hyra via förmedlingssajter. Flyger gör ni till Bergamo, Innsbruck, Verona eller Venedig.

Kilometer pist: 500
Missa inte: Aperol Spritz på en av Arabbas uteservering-ar efter skidåkningen (vildare afterski än så blir det inte).

 

BAQUEIRA-BERET LIGGER i Pyrenéerna och är Spaniens största skidort. Det är ett relativt okänt och oexploaterat område med lika härlig skidåkning som i Andorra. Bergen har samma höjd, systemet är lika stort och maten håller samma höga kvalitet. Alla i familjen eller kompisgäng- et kan hitta sin svårighetsnivå i pisterna och liftköerna är få. Backarna är breda och det finns gott om utrymme för att ta ut svängarna.

Baqueira-Beret består av fyra sammanhängande skidområden med lägenhets och hotell- komplex, och naturen runtomkring är storslagen. Trodde ni att snön skulle vara våt och klibbig här? Spanien överraskar med krispigt puder. Ni flyger endera till Toulouse på två timmar från Arlanda eller till Barcelona på cirka fyra timmar.

Antal kilometer pist: 157

Missa inte: De fina längdåkningsspåren på 4 och 7 kilometer.

SPANIEN
BAQUEIRA-BERET